Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Рік переконували»: як парафія на Львівщині відмовилась від штучних квітів

Чи підтримуєте ви таку ініціативу?

Фото in.ua/lviv.

«Рік переконували»: як парафія на Львівщині відмовилась від штучних квітів

В області почастішали заклики не приносити штучні квіти та вінки на похорони, натомість заощаджені з цього кошти переказувати на потреби Збройних Сил України

Священник храму Преподобної Параскевії УГКЦ на Львівщині, отець Олег Здреник розповідає, як давно там відмовилися від штучних квітів та вінків із підписаними, стрічками і чому громада вирішила прийняти таке рішення.

Про це повідомляє inlviv.in.ua.

«Ще чотири-п’ять років тому у Вільшаниках, що на Самбірщині, ми громадою відмовилися від пластикових квітів та вінків на похованнях. Якщо розглядати цю ініціативу за пріоритетами, то екологія тут не на першому місці. Хоча у цьому проблема теж є. Коли наші віряни перейшли на живі квіти – ми відчули значне полегшення щодо вивозу сміття та пластику. Тепер на цвинтарі лише органіка, яка просто гниє. 

У цьому немає жодної культури і скромності, не кажучи вже про духовність.

Принципово неправильно буде казати, що ми відмовились від штучних квітів. Ми цього не робили, а просто замінили добре на ще добріше. Квіти, які люди несуть чи живим чи померлим – це знак поваги, любові і шани. Ми прийняли рішення, що жива пам’ять та увага повинні висловлюватися у живих квітах, а не у мертвих.

Уже дуже багато років у нас з цим порядок. Тепер ми й не носимо підписаних стрічок, як-от «Мамі від сина Стефана». Для нас це архаїзм. Потрібно розуміти, для чого ми це робимо. Ми підписуємо вінки для того, щоб показати наш статус, аби вся родина бачила наші статки і щедрість. Здоровим глуздом я не розумію, для чого це робити. У цьому немає жодної культури і скромності, не кажучи вже про духовність. 

Для того, аби закликати вірян надати перевагу живим квітам, ми цілий проводили різні просвітницькі заходи і пояснювали, що символізують мертві квіти. Потроху люди звикли і зрозуміли. Це точно не була праця одного дня, ми розмовляли з людьми про це роками. Наша Церква про це давно про це говорить, але, можливо, місцеві священники не надто роблять на цьому акцент», – розповів отець Олег Здреник.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel