Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Обшуки на облгазах: в Рівнегазі прокоментували дії СБУ та БЕБ

Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу.

Фото Суспільного.

Обшуки на облгазах: в Рівнегазі прокоментували дії СБУ та БЕБ

“До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах

В СБУ заявили про викриття спільно з Бюро економічної безпеки 16 облгазів на розкраданні державного газу на мільярди гривень. Про це йдеться в повідомленні Служби безпеки України. Обшуки пройшли 17 березня, серед згаданих є і Рівнегаз й Волиньгаз, інформує Суспільне.

Позиція СБУ

В СБУ заявили, що ліквідувала «масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України».

«До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів», - йдеться у повідомленні.

В СБУ зазначили, що на папері посадовці нібито платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу, тож фактично здійснювали несанкціонований відбір палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. За даними слідства, це завдало Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.

В СБУ зазначили, що на папері посадовці нібито платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу, тож фактично здійснювали несанкціонований відбір палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. 

«Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь. При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом. У подальшому організатори схеми намагались списати штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів», - зазначають у пресслужбі СБУ.

Цю справу розслідують за двома статтями Кримінального кодексу України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та ухилення від сплати податків.

Позиція Рівнегазу

Суспільне звернулось за коментарем з приводу обшуків до речниці Рівнегазу Лілії Майорової. Позицію підприємства вона озвучила так:

«На підставі ухвали суду були проведені процесуальні слідчі дії представниками СБУ та БЕБ, судове рішення стосувалось господарської діяльності АТ Рівнегаз. Наразі (станом на 17:40 17 березня, - ред) обшуки на території підприємства не проводяться, підприємство працює у звичному режимі й забезпечує безперебійне і безаварійне газопостачання споживачам області».

Вона уточнила, що процесуальні дії були на території по вулиці Вишенського та зазначила, що правоохоронці поводились коректно.

Читайте також: «Безпідставне здорожчання на більш як 800 тисяч: суди на Рівненщині скасували угоди на електрику і газ»

Telegram Channel