Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Митрополит Луцький і Волинський: «Закликаю засівати всі ділянки, які є»

Час дбати про врожай для себе й своєї України.

Фото: cerkva-hvizd.org.

Митрополит Луцький і Волинський: «Закликаю засівати всі ділянки, які є»

Християнська любов повинна бути сьогодні у всіх нас: допомагати тим, хто не має як посіяти чи немає за що, пояснив владика Михаїл

З нагоди весняного рівнодення, яке наші предки-слов’яни відзначали як новоліття, митрополит Луцький і Волинський звернувся до вірян. Як йдеться на сайті Волинської єпархії, керуючий єпархією закликав до активної посівної, нагадуючи, що весь календарний цикл русичів-українців був пов’язаний із роботою на землі.

І тому, пам’ятаючи давню традицію, звернувся до всіх, хто працює на нивах, та духовенство до молитов на початок весняних польових робіт: «Ми звершуємо молебень, закликаємо Боже благословення на рільників, щоб був добрий урожай. Наше поле сьогодні – поле битви. Якщо наші військові б’ються за територію, то ми воюємо за врожай. Просимо, щоб Господь щедро увінчав наші труди.

Тому що в нас, де безпосередньо не відбуваються бойові дії, завдання – виробити продукції стільки, щоб можна було нагодувати і Україну, і всіх інших нужденних. Тому закликаю засівати всі ділянки, які є, дбати про це, і дбати про людей, які не зможуть себе прокормити, через те, що в них усе розбомблено», – наголошує високопреосвященний.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл: «Наше поле сьогодні – поле битви. Якщо наші військові б’ються за територію, то ми воюємо за врожай. Тому закликаю засівати всі ділянки, які є, дбати про це, і дбати про людей, які не зможуть себе прокормити, через те, що в них усе розбомблено». 

Про те, що давні слов’яни святкували початок року навесні, свідчить і народна творчість, розповідає владика Михаїл і згадує відому пісню «Щедрик», у якій «прилетіла ластівонька» (взимку ж ці птахи не могли прилітати). Пояснює, як з’явилася традиція засівання: «Сію, вію, посіваю« – цей звичай, нині на світський Новий рік, пішов від того, що в далеку давнину в день новоліття люди скидалися для тих, хто не мав чим посіяти, обмінювалися посівним матеріалом, щоб у всіх родило, не було вбогих.

 

 

 

Така християнська любов повинна бути сьогодні у всіх нас: допомагати тим, хто не має як посіяти чи немає за що».

Читайте також: «Невесело про Веселе: волинський священник розповів про безчинства росіян»

Telegram Channel