Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
У Рівне привезли копію ікони Богоматері, оригінал якої врятували 80 років тому

Копія ікони Борогодиці і костелі Святих Петра і Павла у Рівному.

Фото: римо-католицька парафія.

У Рівне привезли копію ікони Богоматері, оригінал якої врятували 80 років тому

Оригінал, якому майже 400 років, вивезли з міста після Другої світової війни до Польщі і таким чином ікону вдалося врятувати від радянської влади. Привезену в Рівне копію розмістили в діючому храмі Святих Апостолів Петра і Павла

У Рівне привезли ікону Богородиці, це копія головної святині костелу Святого Антонія та його мурованого і дерев'яного попередників. Про це розповіла Суспільному краєзнавиця Світлана Калько. 

Копію ікони «Богородиця з дитям» в Рівне привіз отець Вальдемар Павелець з Києва. За його словами, оригінал до кінця Другої світової війни перебував у Рівному і був святинею костелу святого Антонія, теперішньому органному залі. Потому образ Богородиці вивезли з Рівного до Польщі у містечку Моково.

«Оригінал цієї ікони в 1945 році виїхав до Польщі, був забраний в дуже схожому з нинішнім часі. Тоді теж прийшли «асвабадітєлі», хотіли «асвабаждать». І зараз в цьому часі теж мусимо боротися», — зазначив отець Вальдемар.

«Оригінал цієї ікони в 1945 році виїхав до Польщі, був забраний в дуже схожому з нинішнім часі. Тоді теж прийшли «асвабадітєлі», хотіли «асвабаждать». І зараз в цьому часі теж мусимо боротися», — зазначив отець Вальдемар.

 

 

 

Те, що ікону вивезли до Польщі одразу після війни, її й врятувало, вважає рівнезнавиця Світлана Калько. Вона дослідила історію майже чотирьохсотлітнього образу, який був головною святинею костелу Різдва Пресвятої Діви Марії і Святого Антонія Падуанського. Такою була повна назва рівненського храму, у приміщенні якого нині діє зал камерної та органної музики обласної філармонії.

 

 «В 1650 році рівненському костелу, одному з попередників костелу Святого Антонія, львівський гончар Ян Чарнокозіц і його дружина Розалія подарували ікону. Хто її намалював і коли саме, поки нема інформації. Спочатку ця ікона була в дерев'яному костелі, потім в мурованому. Коли вони були зруйновані, то вона перейшла в костел Святого Антонія і була там головною реліквією. Після Другої світової війни, один з місцевих ксьондзів, побоюючись і за долю костелу, і всього, що там було, він забрав цю ікону і вивіз у Польщу в містечко, звідки був родом», — розповіла Світлана Калько.

 

 

 

З її слів, ікона «Богородиця з дитям» досі зберігається в польському містечку за понад 600 кілометрів від Рівного.

«Довгі роки її вважали втраченою. Але влітку 2022 року і в інтернеті натрапила на інформацію про ікону «Марія з Волині», почала досліджувати і з'ясувала, що це саме ікона-реліквія з рівненського костелу. Поляки розповідають, що це святиня з Рівного, її реставрували і повернули в костел Святої Трійці у Мокові 22 березня 2022 року, коли вже місяць в Україні йшла повномасштабна війна. І відтоді, як зазначають самі поляки, вони моляться перед цією іконою про мир в Україні», — повідомила рівнезнавиця.

За її даними, з поляками також домовилися, що виготовлять копії ікони і передадуть в Рівне. Її розмістили в діючому храмі Святих Апостолів Петра і Павла.

Читайте також: «У Нововолинську рятують образ із іконостаса,  який мало не знищив Паша Мерседес (Фото)»

Реклама Google

Telegram Channel