Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Це не українська церква: Порошенко розповів шокуючі історії про московський патріархат

Волинь-нова

Це не українська церква: Порошенко розповів шокуючі історії про московський патріархат

П'ятий Президент каже, що після 2014 року упц мп показала свою справжню антиукраїнську сутність

Петро Порошенко в інтерв´ю «5 каналу» поділився кількома історіями, які його шокували і остаточно довели – українці повинні мати власну автокефальну церкву.

Це, виявляється, у нас була «громадянська війна», вони російських військ не бачили, «надо разобраться» і «не все так однозначно». На Сході московські попи стали наводчиками артилерії, стали видавати українських волонтерів і добровольців. Це було жахливо.

 «Країна мала пройти іспит в 2014-му році, кожен громадянин, і в тому числі кожна церква мала пройти цей іспит. Я хочу наголосити, що московський патріархат цей іспит не пройшов, бо те, що я тоді чув, жахало. Це, виявляється, у нас була «громадянська війна», вони російських військ не бачили, «надо разобраться» і «не все так однозначно». На Сході московські попи стали наводчиками артилерії, стали видавати українських волонтерів і добровольців. Це було жахливо», – нагадав Петро Порошенко. 

«Миритися з цим українці не збиралися, бо якщо це визнавати – державу втратимо, на кону стояла українська держава, українська воля, свобода, демократія. І фундаментом духовності української нації була церква. Звичайно, я намагався робити все можливе для об’єднання церкви, ніяких інших позицій не було», – наголошує п’ятий Президент.  

«Мої особисті враження – коли я заходжу в церкву, дуже добре відому, і як я зараз пам’ятаю, підходять дві родини, відчувається, що вони дуже прості люди, вони проїхали велику дорогу, але в неділю на службу божу вони прийшли до храму, тут на моїх очах їх не допускають до сповіді. А потім їм дають відмову у причасті. Я підійшов до батюшки, кажу: «як же так, подивіться, прості люди, вони прийшли, вони моляться, вони просять – і ви їм відмовляєте». Він каже: «це таке в нас правило». Я кажу тоді: «вибачте, і я не можу прийняти причастя». Це дуже  сильно мене вразило», – розповів Петро Порошенко. 

«Потім до мене вже як до президента приїжджають матері загиблих українських героїв, яким відмовили у відспівуванні, бо нібито вони були прихожанами іншої церкви. Як? Вони – українці, вони прийшли до тебе! Я дійшов до керівництва церкви, питаю, невже у вас є такі правила? Кажуть – так. Кажу: я вам наполегливо раджу, не для мене, а для вас, зміниться, бо це є українці. На жаль, я не побачив, щоб це подіяло», – розповідає Порошенко. 

«А потім, коли вже було урочисте засідання Верховної Ради і я як президент, Верховний Головнокомандувач на трибуні пропоную вшанувати хвилиною мовчання загиблих. І бачу, що представники однієї церкви не спромоглися піднятися. Це зараз вони кажуть, що нібито хтось себе погано почував… Вибачте, на службі святий отець стоїть дві-три-чотири години. І це крок за кроком породжувало справжній імідж церкви як п’ятої колони», – нагадав Петро Порошенко. 

П’ятий Президент також наголосив, що моспатріархат не має права носити ім‘я «українська церква». 

«Вони не мають ніякого права називатися українською православною церквою. Подобається вам, не подобається – законів мають дотримуватися усі. За українським законом церква, яка забезпечує канонічний зв’язок зі світовим православ’ям через російську православну церкву, має називатися українським представництвом російської православної церкви. і не треба давати їм дурити людей», – резюмує Петро Порошенко. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google
 

Джерело: «Європейська Солідарність».
Telegram Channel