Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
 Чиста жінка, лоза верби і крихти на посівну: давні традиції випікання паски на Волині 

Пані Марія переїхала з Рівненщини на Волинь ще в юності.

Скріншот з відео.

Чиста жінка, лоза верби і крихти на посівну: давні традиції випікання паски на Волині 

Обов’язково помитись, помолитись, покласти гілочку верби і підібрати підходящі дрова

Господиня з волинського села поділилася рецептом великоднього хліба, якому майже пів століття. 

Про те, що обов’язково мусить зробити жінка, перш ніж місити тісто, на яких дровах краще його не пекти і для чого поруч паски в піч кладуть три «великодні булки», повідомляє ВСН з посиланням на сюжет 12 каналу. 

Пані Марія переїхала з Рівненщини на Волинь ще в юності. В 17 років вийшла заміж і пішла у невістки. Саме свекруха навчила її традицій та тонкощів випікання великоднього хліба. Пані Марія випікає паску, яку 44 роки тому навчила її робити свекруха. До приготування тіста господиня має приготувати себе.

«Треба помитися, все волосся заховати у хустку», – каже жінка. 

Піч господиня розпалює неабиякими дровами. Для випікання паски підійде не кожна порода дерева.

У хаті вже чекає на світанку замішана опара, рідке тісто. Тут літр молока, 5 склянок цукру, трішки дріжджів і мука. Перш ніж приступити до замішування тіста, треба помолитися. Після склянки освяченої води до тіста треба покласти 4 ложки сметани. Далі пані Марія виступає у миску 4 пачки ванільного цукру. Після - цедра 1 лимону і жовтки, збиті з цукром. Потім, перемішуючи, жінка поступово додає муку. Чітких пропорцій пенсіонерка не знає - все на око. Далі масло, чим жирніше, тим краще. 10 яєчних білків жінка додає у тісто вкінці. Коли тісто стає в міру густим, треба додати родзинки та цукати. Перед вимішуванням треба додати пів склянки соняшникової олії. Вирішувати тісто треба хвилин 40. Що цікаво - воду, в якій від великоднього тіста вимила руки господиня, виливати у каналізацію не можна. Треба під дерево чи кущ. Миску з тістом жінка ставить поруч батареї. Поверх кладе цьогоріч освячену вербу і вкриває тканиною. А минулоріч свячену вербу жінка у цей же день спалює в печі, бо викидати її не можна. 

Піч господиня розпалює неабиякими дровами. Для випікання паски підійде не кожна порода дерева. Каже: дрова від смоляних дерев не підійдуть.

Коли тісто підросло, жінка розкладає його у змащені смальцем жестяні банки. Для рум’яності верхівки змащують сумішшю жовтків із молоком. Одну з пасок жінка прикрашає як 40 років тому - не глазур’ю, а тістом. 

Окрім великоднього хліба робили господині три хлібці. Якщо перед посівною розкидати їх крихти по городу - буде гарний врожай. Паски із хлібцями господиня лишає на 40 хвилин. 

Із форм паску відразу виймати не можна, бо може і впасти. Забороняла свекруха господині і лишати пустою піч - аби не було голоду, там завжди лежати дрова. Неабияк дбали раніше господині і про ситість батюшок. Як розповіла пенсіонерка, десятки років тому в найбільшій в хаті кастрюлі кожна господиня мусила спекти паску для священника. Головне, каже волинянка, аби паска принесла в кожну оселю мир, злагоду та світлу радість.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel