Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Повідомили, яке місце займає Україна у рейтингу рівня зарплат

За підрахунками МОП з початку війни в Україні було втрачено близько 4, 8 млн робочих місць.

Фото ілюстративне.

Повідомили, яке місце займає Україна у рейтингу рівня зарплат

В яких країнах світу найвищі середні зарплати, в яких найменші, яке місце у списку посідає Україна та як війна вплинула на ситуацію із зарплатами в країні?

Складено свіжий рейтинг рівня зарплат в різних країнах світу. Мешканці яких країн отримують найбільші зарплати, а яких найменші. Яке місце посідає в рейтингу Україна та наскільки просіли зарплати порівняно з довоєнним періодом?

Про це розповідає КореспонденТ.ʼ

Лідери та аутсайдери

Портал Numbeo (найбільша у світі база даних про вартість та якість життя) опублікував рейтинг країн за рівнем середньомісячної зарплати після вирахування податків. У переліку 102 держави. У трійці лідерів Швейцарія (6 036 дол.), Люксембург (4 791 дол.) та Сінгапур (4 677 дол.). На останніх місцях Нігерія (158 дол.), Пакистан (148 дол.) та Єгипет (145 дол.). У першу десятку потрапили США, Ісландія, Катар. В останню - Філіппіни, Туніс та Лівія.

Цікаво, що у світі є багато організацій, крім національних статистичних установ, які займаються складанням рейтингів зарплат.

Серед найвідоміших Міжнародна організація праці (МОП), Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Євростат, Trading Economics, Current Population Survey. Різні організації мають різні підходи, щодо того, як вести підрахунки. Хтось бере за основу середнє арифметичне, хтось медіанне значення. Тож результати можуть відрізнятись один від одного. Попри різні підходи переліченим організаціям в цілому можна довіряти, і в більшості випадків їх результати схожі.

За останні 10 років аналіз статистичних даних показує, що традиційно найбільші зарплати у світі мають мешканці ЄС, США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Південної Кореї. До держав, які постійно потрапляють у рейтинг з найнижчими зарплатами відносяться Зімбабве, Малаві, Екваторіальна Гвінея, Кабо-Верде, Ефіопія, Конго. На американському континенті «лідирує», Венесуела. На пострадянському просторі Туркменія, Узбекистан, Киргизстан та Таджикистан.

За останні 10 років аналіз статистичних даних показує, що традиційно найбільші зарплати у світі мають мешканці ЄС, США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Південної Кореї. До держав, які постійно потрапляють у рейтинг з найнижчими зарплатами відносяться Зімбабве, Малаві, Екваторіальна Гвінея, Кабо-Верде, Ефіопія, Конго. На американському континенті «лідирує», Венесуела. На пострадянському просторі Туркменія, Узбекистан, Киргизстан та Таджикистан.

Крім того, треба враховувати, що співвідношення зарплат та цін показує, що ціни на найважливіші продукти та послуги можуть серйозно відрізнятись. За 100 дол. у різних країнах можна купити різний набір продуктів та послуг. Тож без врахування цін на основі рейтингів зарплат не можна говорити про рівень життя мешканців різних країн.

Місце України в рейтингу

Україна у свіжому рейтингу займає 83 місце з рівнем середньої зарплати в 405 дол. Це нижче, ніж у таких пострадянських країнах, як Білорусі (529 дол), Казахстан (501 дол.) та Молдова (467 дол).

Попри не дуже гарне місце нашої країни у рейтингу експерти пропонують зосередитись на позитивних моментах.

Так, Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm каже, що є багато країн Африки, Азії та невеликих острівних держав, де все набагато гірше. Крім того, треба враховувати, що офіційна статистика в Україні не зовсім коректно відображає реальний розмір середніх зарплат. У багатьох компаніях офіційно виплачується лише частина зарплати, і сотні тисяч (а може й мільйонів) працівників оформлені як ФОП, у яких взагалі немає зарплати, а винагорода оформлена як оплата послуг підряднику.

Своєю чергою Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру теж звертає увагу на те, що в Україні, на відміну від більшості країн світу, широко поширена зарплата в «конверті». У нас кілька разів робили анонімні опитування та податкова заміряла кількість неофіційної зарплати. Виходить, що в Україні близько 70% працюючих одержують «сіру» зарплату. Приблизно це майже така сама сума, яку отримують офіційно. Хоча точно сказати важко.

«Часто рейтинги щодо України не відображають реального стану речей. Ось коли у нас буде зарплата тільки білою, то тоді можна буде враховувати їх результати», - резюмує експерт.

За його словами, є альтернативні оцінки зарплати в Україні з урахуванням «конверту». Згідно з ним, у нас зарплата вища, ніж у Болгарії, Румунії та Угорщині, але нижча ніж у Польщі, а тим більше в Німеччині. Ось ці дані більш-менш демонструють реальний стан речей.

На зарплати в Україні вплинула війна

Треба враховувати, що на рівень зарплат в Україні вплинула війна. Так, за даними Держстату у червні довоєнного 2021 р. середня зарплата українців вперше в історії перевищила 500 дол. і досягла 525 дол.

Експерти кадрового порталу Work.ua вважають, що повномасштабне вторгнення РФ спричинило найбільшу кризу на ринку праці України.

За підрахунками МОП з початку війни в Україні було втрачено близько 4, 8 млн робочих місць.

«Те, що ринок праці просів через війну цілком зрозуміло, - каже Тетяна Пашкіна, експерт ринку труда. - Все пояснюється тим, що країна перебуває у стані війни, що частина наших територій анексована Росією, а декілька мільйонів працівників емігрували за кордон».

За її словами, галузям економіки заважають такі, викликані війною фактори, як: підприємство на території бойових дій, порушена логістика, нестача персоналу, втрата ринків збуту, високі закупівельні ціни, релокація всієї компанії, переорієнтація виробництва.

Війна спричинила зубожіння великої частки українців. За інформацією експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua через втрату роботу та скорочення заробітних плат, особливо на територіях активних бойових дій, з «раптовою бідністю» стикнулися навіть представники середнього класу.

Водночас потрохи ситуація змінюється на краще. За словами, Нікітченко, зарплати в армії та силовому блоці зросли цього року. У держсекторі, як мінімум, не знизилися, а багато де навіть виросли.

Зниження відбулося у приватному секторі, однак, не так вже й суттєво.

Прогнози щодо зарплат для України на майбутнє

Щодо того, що буде із зарплатами далі, існують різні прогнози. МВФ на цей рік прогнозує подальше скорочення реальної зарплати до -2%.

Згідно з прогнозом НБУ в Україні цього року середня номінальна зарплата зросте на 21,9%, а реальна (з урахуванням інфляції) – на 3,7%. У регулятора очікують, що після падіння попереднього року, у 2023 р. відновиться зростання реальних заробітних плат.

«Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників, у тому числі й із закордонними роботодавцями, що стане вагомим фактором для подальшого зростання заробітних плат.», - повідомляється у прогнозі.

За прогнозом НБУ на 2024 р. - номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні - на 5,7%. А у 2025 р. номінальні зарплати підвищаться на 12,4%, реальні - на 4,3%.

Експерти теж мають різні думки.

Так, HR-спеціалістка Валентина Гаврюшенко вважає, що відновлення економіки стимулюватиме зростання попиту на робочу силу, але ринок праці ще довго відчуватиме на собі наслідки рецесії в економіці. Також, на її думку, негативним фактором впливу на економіку може бути брак кваліфікованих кадрів. Адже значна частина молоді та людей середнього віку виїхали з України й можуть не повернутися.

Михайло Кухар, старший економіст Ukraine Economic Outlook більш оптимістичний. На його думку, в Україні цього року зарплати працюючих громадян стануть вищими приблизно на чверть. «Хороша новина полягає в тому, що цього року в українців неминуче на 25% зросте зарплата у гривні. А за збереження курсової стабільності у них на 25% зросте зарплата і у доларі», - каже експерт.

Вікторія Хаджирадєва.

Читайте також: «Чекав на «русскій мір». Настоятелю монастиря УПЦ МП повідомили про підозру».

Реклама Google

Telegram Channel