Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинський монах розповів про демонів та захист від них

Журналіст Костянтин Олексюк став монахом у березні цього року.

Фото із соцмереж.

Волинський монах розповів про демонів та захист від них

Також чернець розкрив значення практики екзорцизму

Волинський Ієромонах ПЦУ Нестор (Олексюк), який раніше працював журналістом, вважає злих духів, або демонів, цілком реальними істотами. Про це він пише у статті на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Хто такі ангели

Отже, ангели – це духовні безтілесні істоти, наділені розумом, волею і могутністю, які посідають найвищий ступінь посеред усіх істот, створених Богом, а значить найбільш наближені до Нього створіння.

Кожен, хто постійно ходить до храму і знає, так чи інакше, основи віри, чув, що архістратигом сил небесних є архангел Михаїл. Але коли ангельський світ був щойно створений, то таким архістратигом був ангел, чиє ім’я церковнослов'янською та староукраїнською мовами звучить як Денниця, латиною – Люцифер, тобто «той, що світиться, сяє», або «ранкова зоря». Цей ангел був настільки досконалим творінням Бога, що загордився і забажав стати рівним Богові. Тож іще тоді, в ангельському світі, відбувся космічний конфлікт, коли деякі ангели підтримали Люцифера, повстали проти Всевишнього і були переможені. 

Оті переможені впалі ангели були скинуті до пекла, тобто опинилися у такому духовному стані, який передбачає абсолютну боговідкинутість і боговпротивлення. Таким чином і виникло зло у вселенському масштабі. А цей колишній архангел Люцифер отримав новий епітет – сатана, від давньоєврейського слова, яке означає «супротивник». Ще існує інша назва – диявол (від грецького «наклепник»). Ангели, які підтримали Люцифера, – то і є злі духи, або демони.

Першою ж духовною диверсією диявола і демонів проти Творця було прагнення завадити людині  поєднатися з Богом і вдосконалюватися. Так і відбулося гріхопадіння.

Людина втратила можливість перебувати у вічності з Богом. Ця ситуація була виправлена з пришестям у світ Спасителя нашого Ісуса Христа, Який Своєю хресною смертю викупив людство від прокляття гріха і смерті, а Своїм Воскресінням переміг смерть і пекло. 

Вплив злих духів, насамперед, – це спонукання на гріховні вчинки, на злі діла. Внаслідок гріхопадіння людина набула певну схильність до зла, і лихі духи, які перебувають у стані повного богопротивлення, повного духовного відпадіння, усіляко намагаються підсилити в нас цей деструктив.

Певний вид впливу злих духів називається біснуванням, або одержимістю. Кожний, хто читає Євангеліє, знає про чудеса Спасителя, коли Він зціляв біснуватих, виганяв злих духів. Одержимі люди билися в припадках, втрачали владу над своїм тілом, над психікою. Описаний, зокрема, випадок, коли Христос зцілив двох біснуватих, які мешкали в печерах, де за тогочасним юдейським звичаєм ховали мертвих («у гробах», тобто гробницях). І вони були такими лютими, що перехожі боялися йти тою дорогою. Був випадок, коли до Спасителя батько привів свого сина. Хлопчик кидався у вогонь або воду, і це траплялося кожного нового місяця.

Варто знати різницю між власне біснуванням та класичною психічною хворобою. Так, як ми це бачимо з того ж Євангелія, біснуваті часто казали Спасителю, що Він є Сином Божим. Тобто їм були відомі речі, які Христос тримав у таємниці від широкого загалу. Вони могли таким чином демонструвати певну адекватність, обізнаність.

Із духовної практики православної церкви відомо, що такі одержимі часто не можуть перебувати у храмі, бояться сакральних речей, їм стає погано, вони не переносять святої води, ікон, не можуть слухати читання Слова Божого.

Є ще різновид впливу злих духів на людину – «прелесть» (це старослов'янське, староукраїнське слово): оманливий духовний стан, зваба. Апостол Павло пише, що сатана часом набуває вигляду ангела світла, щоб обманути, звабити людину. 

Духовна прелесть – основна небезпека, що підстерігає християнина, особливо монаха, котрий приступає до молитовного подвигу. Небезпека така існує і для звичайних віруючих. До прикладу, коли людина, яка молиться, поститься, ходить до храму, починає вважати себе дуже досконалою, святою за життя, мало не безгрішною.

Екзорцизм: вигнання лихих духів

Практика екзорцизму, чи вигнання демонів, практикується ще з апостольських часів. У Древній Церкві серед посад нижчих церковнослужителів була така посада – екзорцист. Це була духовно досвідчена, праведна людина, яка мала, з благословення єпископа, здійснювати таке молитовне вигнання злих духів або допомагати при цьому.

Існує практика екзорцизму в Православній церкві й нині, відповідний богослужбовий чин у побуті називається «вичиткою». Це особливий молебень, під час якого священник, доволі часто чернець, який має на це благословення архієрея і духовну силу, читає молитви на вигнання злих духів. У цей час можуть відбуватися (хоча не обов'язково) різні явища з біснуватими: крик, страшна лайка і хула на Бога, гавкання, нявкання, судоми, непритомність.

Цей чин може бути здійснений лише в особливих випадках, коли злі духи поневолили людину, діють через її тіло, говорять її вустами. Здійснювати його повинен священник над однією людиною.

Для того, щоб перевірити, чи є вона психічно хвора, чи одержима, богослови як духовно досвідчені люди радять зробити просту річ. Треба поставити перед людиною дві склянки: в одній свята вода (наприклад, богоявленська чи просто освячена), а в іншій – звичайна. Одержимий обов'язково буде боятися свяченої води: не зможе її пити, навіть якщо не сказати, де свята вода, а де звичайна. До святої не доторкнеться, може її перекинути, боятиметься її, хоч як міняй склянки.

Як захиститися від злих духів?

Щоб оборонитися від демонів, насамперед потрібно жити повноцінним християнським життям: чинити добро, молитися, поститись, ходити до храму. Дуже важливим є участь у церковних таїнствах (наприклад, часті сповідь і причастя).

Варто бути дуже уважним до своїх думок і переживань. Ні в якому разі не можна допускати самонавіювання якихось особливих заслуг, ба навіть святості. Не можна прагнути чогось надприродного – спілкування з ангелами та святими, видінь тощо.

Вкрай небезпечними речами є заняття окультизмом та магією.

А найкращий спосіб боротьби зі злими духами, про який сказав сам Ісус Христос, – це піст і молитва. Так, у Євангелії читаємо, що коли Він зцілив біснуватого хлопця, то в розмові з апостолами зауважив: «Цей же рід виганяється тільки молитвою і постом».

Найголовніше ж – у наших сім’ях, родинах, спільнотах має панувати мир і любов. Христос же казав: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою» (Ів. 13:35). Бо демони живляться злом, ненавистю і негативом. Диявол і його слуги не можуть нічого створювати – лише руйнувати. Отож, не даємо їм цієї нагоди. Нехай панує між нами усіма мир і любов Христова.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут. 

Реклама Google

Telegram Channel