Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Науковці щасливі: в національному парку на Волині вони закільцювали 13 червонокнижних пташенят

Науковцям вдалося здійснити кільцювання у 5 гніздах і закільцювати 13 (!) лелеченят.

Фото Цуманська пуща.

Науковці щасливі: в національному парку на Волині вони закільцювали 13 червонокнижних пташенят

Працівниками Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» постійно проводиться моніторинг популяції лелеки чорного на території Парку

 Цьогоріч інспекторами з охорони природно-заповідного фонду Парку було виявлено 12 (!) гнізд, заселених лелекою чорним, у 6 з яких було зафіксовано виводки лелеченят.

Про це йдеться на сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» у Facebook.

 

 У рамках проекту «Ciconia-Ukrainе» за підтримки Фонду «Ciconia» (Князівство Ліхтенштейн) працівники Парку на чолі з директором Віталієм Деркачем спільно з працівниками Державного природознавчого музею НАН України (Львів) та Західноукраїнського орнітологічного товариства (ЗУОТ) Андрієм Бокотеєм та Наталією Дзюбенко здійснили польовий виїзд на територію Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» з метою кільцювання пташенят лелеки чорного. Науковцям вдалося здійснити кільцювання у 5 гніздах і закільцювати 13 (!) лелеченят.

 

 Кільцювання – метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення невеликої металевої або пластмасової індивідуально позначеної і, зазвичай, кільцеподібної мітки до ніг або крил. Таким чином різні аспекти життя птаха можуть досліджуватися за допомогою можливості знайти та ідентифікувати цього представника пернатих пізніше. Метод використовується при дослідженні міграції, тривалості життя, смертності, харчування та інших популяційних аспектів.

 

 Лелека чорний (Ciconia nigra) занесений до Червоної книги України та охороняється Конвенцією з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннською (Додаток ІІ) та Бернською (Додаток ІІ) конвенціями. Основною причиною зниження чисельності популяції цього виду є фактор неспокою, пов’язаний із вирубуванням лісів та меліорацією сільськогосподарських угідь.

Науковцям вдалося здійснити кільцювання у 5 гніздах і закільцювати 13 (!) лелеченят.
 

 

Реклама Google

Telegram Channel