Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
На Рівненщині – нова державна мережа цифрового телебачення

Вирішить проблему телепереглядів у прикордонні.

Фото: Рівненські новини.

На Рівненщині – нова державна мережа цифрового телебачення

Запуск державного мультиплексу вирішить проблему доступу до українських цифрових каналів в прикордонних регіонах Рівненщини, де раніше, після відключення аналогового сигналу не було трансляцій

Про нововведення розповів керівник технічного центру «Рівне» Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Олександр Рудьо та представник технічного центру «Рівне» Волинської філії КРРТ Віктор Талімончик. Про це пишуть Рівненські новини.

Для того, щоб підключитися до каналів у новому мультиплексі, споживачам необхідно лише перелаштувати наявні приймачі (тюнери). Для цього необхідно в меню пристрою ініціювати автопошук каналів.

«Мережа МХ-7 працює за технологією європейського стандарту телебачення другого покоління DVB-T2, у смузі частот метрового діапазону (174–230 МГц). Сигнал відкритий, надається у некодованому вигляді, пакет телеканалів для глядачів є безкоштовним. Ємність – 12 телевізійних програм у стандартній чіткості (SD). Водночас ємність мультиплексу дозволяє транслювати три програми у високій чіткості (HD)», – сказав керівник технічного центру «Рівне» Волинської філії.

Також Олександр Рудьо додав, що за час тестування буде оцінена якість та надійність усіх складових мультиплексу, здійснене налаштування одночастотних синхронних зон (SFN), проведене тестування системи оповіщення про надзвичайні ситуації (в тому числі сигнали повітряної тривоги) через телевізійний ефір.

Наразі, створений тимчасовий пакет із 9 пpограм, який містить програми суспільних та державних мовників, а також програми телекомпаній, що формують інформаційний марафон «Єдині новини #UАразом».

Очікується, що завдяки кращим енергетичним характеристикам передавальних станцій, покриє 90% території України. В тому числі й у тих зонах, де зараз воно відсутнє через недостатній рівень сигналу або особливості рельєфу. Також МХ-7 покращить доступ населення до програм українського телебачення на прифронтових територіях, у прикордонних районах із російською федерацією та білоруссю.

«Що стосується Рівненщини – то, наразі, змонтовано і запущено в тестову експлуатацію шість передавачів мережі МХ7 в населених пунктах: Антопіль, Березне (Рівненський район), Дубровиця (Сарненський район), Вараш, Зарічне (Вараський район), Копань (Дубенський район).

Це забезпечить покриття приблизно 95% території області сигналами ефірного цифрового телебачення. Усі наявні в Україні моделі телевізорів із вбудованим DVB-T2-тюнером та сет-топбокси DVB-T2 здатні приймати пакет програм МХ-7», – підсумував Олександр Рудьо.

Віктор Талімончик, в свою чергу, зазначив, що запуск державного мультиплексу вирішить проблему доступу до українських цифрових каналів в прикордонних регіонах Рівненщини, де раніше, після відключення аналогового сигналу не було трансляцій.

Він також підкреслив, що нова цифрова мережа дозволить синхронізувати роботу усіх передавачів України. Таким чином, сигнал можна буде отримати і з сусідніх областей. Особливо це важливо для тих населених пунктів, де ускладнений прийом телевізійного сигналу.

Він також підкреслив, що нова цифрова мережа дозволить синхронізувати роботу усіх передавачів України. Таким чином, сигнал можна буде отримати і з сусідніх областей. Особливо це важливо для тих населених пунктів, де ускладнений прийом телевізійного сигналу.

Читайте також: «Українська правда» в статті про ремонти і війну згадала і 1,5 млн гривень на придбання квітів у Луцьку

Реклама Google

Telegram Channel