Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Державні атрибути у вишиванці»: на Волині показали унікальну колекцію (Фото)

Краса!

Фото Ігоря Лісового.

«Державні атрибути у вишиванці»: на Волині показали унікальну колекцію (Фото)

Так називається експозиція старовинних робіт, зібраних Марією Доліновською з шахтарського міста

Знана на Волині й за її  межами збирачка і  популяризатора старовинного українського одягу й  української вишивки загалом, голова ГО «Русовичі», слухачка  міського Університету  вільного часу Марія Доліновська організувала оригінальну виставку.

Рушники, сорочки, національні костюми, вишиті хрестиком, гладдю, занизуванням, мережкою, іншими техніками наших прабабусь, експонуються в магазині «Оксамит» Нововолинська  з нагоди серпневих державних і міських свят.

Під час відкриття виставки пані Марія, про яку неодноразово писала газета «Волинь», цікаво розповіла присутнім про символічні узори і патріотичні написи на рушниках, а також про застосування їх у побуті та їхнє сакральне значення. Розповіла також про особливості старовинного національного одягу.

Виявляється, українки ще в кінці 19 і впродовж 20 століття, до здобуття  незалежності, вписували нитками у рушники, сорочки національний герб, прапор, поетичні слова Шевченка, Франка, Лесі Українки, найчастіше про визвольну боротьбу. І це, незважаючи на те, що робити це було вкрай небезпечно.

 

 Марія Доліновська – у постійному творчому пошуку. Спільно з співробітниками Нововолинського історичного музею проводить цікаві експедиції, під час яких виявляють закинуті старовинні речі, в тому числі сакрального мистецтва. Паралельно краєзнавиця працює  над підготовкою етнографічного альбому «Над Бугом – рікою».

 

Під час огляду експозицій відвідувачі мали можливість здійснити  пожертву для ЗСУ. До слова, пані Марія неодноразово ініціює благодійні акції, мета яких – підтримка наших воїнів. Одна з найпопулярніших – фотосесії у  старовинному одязі- отримала велику популярність не лише серед волинянок, а й представниць жіноцтва інших регіонів України. 

Читайте також: Воєнні трофеї, розмальовані українськими дітьми, що стали символом Перемоги: на Волині представили цікаву виставку.

Реклама Google

Telegram Channel