Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Лапсанг Сушонг – копчений чай, відомий в усьому світі

Фото: hottea.com.ua.

Лапсанг Сушонг – копчений чай, відомий в усьому світі

Серед безлічі різновидів чаю існує один, що вирізняється поміж інших незвичним димним ароматом та копченим смаком. Кожен ковток цього чаю наче занурює нас в спогади про пікнік на природі біля багаття. Мова йде про всесвітньо відомий китайський чай Лапсанг Сушонг, який на своїй батьківщині більш поширений під назвою Чжень Шань Сяо Чжун, чи в перекладі «малий вид з правильних гір». Зважаючи на своєрідний димний присмак цього чаю, можна також зустріти назви «копчений чай» або «дігтярний чай». Детальніше за посиланням: https://hottea.com.ua/ua/chornij-chaj/lapsang-sushong

За китайською класифікацією відповідно до ступеня ферментації Лапсанг Сушонг – це червоний чай.  В нас ці чаї традиційно називають чорними, зважаючи на колір чайного листя. В Китаї ж в першу чергу звертають увагу на колір чайного настою, а чорними чаями там називають пуери.

Як виготовляють Лапсанг Сушонг?

Копчений чай Лапсанг Сушонг походить з півночі провінції Фуцзянь. Там, серед гір Уїшань, цей червоний чай виробляють вже понад кілька століть. Лапсанг Сушонг виготовляють із зрілого чайного листя, що починають збирати з середини травня. Характерною відмінністю виготовлення чаю Лапсанг Сушонг від інших червоних чаїв є його подвійне копчення на соснових дровах. Так, після збору та підсушування чайне листя підвішують у бамбукових тацях над тліючим вугіллям від соснових гілок та прогрівають так близько трьох годин, періодично перемішуючи. Згодом листя скручують та залишають ферментуватися,  доки воно не набуде мідного відтінку. Повторне копчення над сосновим вугіллям триває близько 6-8 годин. За цей час чай Лапсанг Сушонг просочується димом та смолами, набуваючи характерного копченого присмаку.

Які смакові властивості чаю Лапсанг Сушонг?

Своєрідний димний аромат чаю Лапсанг Сушонг доволі відрізняє його від звичних для нас чорних чаїв. В смаку гармонійно поєднуються копчені, смолисті та тютюнові нотки з відтінками чорносливу, копченої вишні та імбиру. Післясмак залишає карамельну солодкуватість та тонкий димний шлейф. Варіанти цього чаю можуть бути більш або менш димними. Іноді може превалювати копченість, а іноді домінують сухофрукти, які злегка відтіняються тонкою димною ноткою. 

Китайський чай Лапсанг Сушонг добре смакує з гострими стравами, сирами та копченостями. Пікантний присмак цього чаю навіть використовують для маринування риби. Найчастіше для виготовлення маринаду обирають Лапсанг Сушонг https://hottea.com.ua/ua/chornij-chaj/lapsang-sushong-12012 

Міцний, зігріваючий та бадьорящий, Лапсанг Сушонг є гарним вибором в холодну пору року, коли так хочеться відчути тепло та затишок.

Як відомо, великим шанувальником копченого чаю був Уїнстон Черчілль, який цінував в ньому не тільки димний присмак, а й стимулюючий ефект. Не менш популярний Лапсанг Сушонг і зараз серед британського парламенту.

Чим корисний Лапсанг Сушонг?

Корисні властивості чаю Лапсанг Сушонг схожі з іншими чорними чаями. Завдяки значному вмісту кофеїну Лапсанг Сушонг має тонізуючий ефект, підвищує працездатність  та знімає втому. Копчений чай стимулює процеси травлення, активізує перистальтику та покращує засвоєння їжі. Також цей чорний чай знижує рівень холестерину в крові та сприяє зменшенню ризику серцево-судинних захворювань. Лапсанг Сушонг активізує метаболізм та буде корисним бажаючим схуднути. А ще цей чай підвищує опірність організму до простудних захворювань та зміцнює імунітет.

Копчений чай Лапсанг Сушонг – це дивовижний напій, який поєднує в собі димний аромат, інтригуючий смак та користь для здоров’я. Враження від цього чаю можуть кардинально відрізнятись: Лапсанг Сушонг має як безліч шанувальників, так і тих, кому він не до вподоби. Однак цей чай зможе вас здивувати.

Джерело: https://hottea.com.ua/ua

Реклама Google

Telegram Channel