Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
24 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Мирного дня вам, люди!

Фото ілюстративне.

24 вересня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Сьогодні, 24 вересня, Всеукраїнський день дошкілля, Всесвітній день річок та Міжнародний день глухих. Віряни вшановують пам'ять первомучениці рівноапостольної Текли. 578-й день війни в Україні

Сьогодні, 24 вересня, в православному календарі день пам’яті мучениці Текли. 

Про це повідомляє ТСН.

Свята Текля була однією з перших християнських мучениць, яка слідувала за апостолом Павлом і проповідувала Євангеліє в різних країнах. Її життя описане в апокрифічному творі «Діяння Павла та Текли», який був написаний у II столітті. За цим джерелом, Текля народилася в Іконії (сучасна Туреччина) і була заручена за багатим і красивим юнаком Фамиром. Одного разу вона почула проповідь Павла про чистоту і дівство, і закохалася в Христа. Вона втекла від дому і приєдналася до Павла, який її прийняв як свою духовну дочку.

Текля пережила багато небезпек і переслідувань за свою віру, але Бог її захищав і дарував їй чудесну силу. Вона зцілювала хворих, воскрешала мертвих, зупиняла пожежі і тварин. Вона також була першою жінкою-учителькою і місіонеркою, яка заснувала багато християнських громад. Вона померла у літньому віці в Селевкії (сучасна Сирія), де її поховали в гроті, в якому жінка довгий час жила. Її могила стала місцем паломництва для багатьох християн.

Прикмети 24  вересня

= Навколо місяця світить коло — наступного літа буде суха погода.

= Дерева ще не скинули жовте листя — до морозів далеко.

= Над землею низько літають птахи — чекайте на ранню зиму.

Що сьогодні не можна робити

На Теклу наші предки намагалися не укладати серйозні угоди, вважаючи, що цей день несприятливий для фінансів. Також не брали і не позичали гроші. Існувала заборона на вихід з дому, залишився в ньому безлад, можна було накликати на мешканців оселі лихо та біди.

Що можна робити сьогодні

В давнину існувало повір'я: «Що на Теклю зав'яжеш, вже не розв'язати». Тому обов'язково грали весілля. Вірили, що шлюб, який укладений цього дня, стане міцним та щасливим. Селяни збирали останній урожай на городі. Існувала традиція готувати борщ із буряка, який зібрали цього дня. Його давали спробувати всім членам родини, щоб в сім'ї панувало щастя. Від цього дня вже стрімко змінювалася погода, починало холодати.

Читайте також: ««Лікаря путіна» затримали під час спроби втекти за кордон?».

Реклама Google

Telegram Channel