Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Теледами з «1+1», які після Майдану просили пробачення в українців, не витягнули Коломойського на поруки

«Якщо суддя хоче, щоб путін заплакав, то Коломойського треба відпустити». Це точно стане завтра мемом.

Фотоколаж із сайту 24tv.ua.

Теледами з «1+1», які після Майдану просили пробачення в українців, не витягнули Коломойського на поруки

Київський апеляційний суд 25 вересня розглянув скаргу та залишив без змін рішення від 2 вересня про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі понад 509 мільйонів гривень бізнесмену Ігорю Коломойському

Сторона захисту просила суд скасувати арешт з альтернативою застави.

Своєю чергою прокурор клопотав, щоб засідання проводили у закритому режимі. Однак адвокати були не проти, аби воно було відкритим.

На запитання журналістів, як він почувається, Коломойський відповів, що добре. Окрім цього, бізнесмен зазначив, що не спілкується з представниками влади, оскільки у нього відібрали телефон.

Телеведучі каналу «1+1» Наталія Мосейчук, Алла Мазур і Юрій Горбунов, а також колишній міністр культури Олександр Ткаченко прийшли на засідання, аби взяти Коломойського на поруки.

Мосейчук назвала рішення взяти Коломойського на поруки «історією про гуманність» і підкреслила, що воно було колективним.

«Я прийшла сюди щоб взяти на поруки, я переконана, що не здійснить кроків, не буде імітувати хвороби, у вас під судом палити шини, він витримає все. Я пишаюсь що працюю на «1+1» і він інвестор каналу», — додала телеведуча.

Ткаченко заявив, що Коломойський «зробив внесок у вільні медіа в Україні».

«Він не буде протидіяти слідству, я знаю де він живе, місце перебування, готовий взяти на поруки», – сказав ексміністр.

Горбунов зазначив, що знає Коломойського «багато років».

«Знаю його відношення до родини, цінності, патріотизм. Ми знаємо, що діти, дружина, сестра і він нікуди не дінеться», – стверджував актор.

Крім цього, активістка Ірма Крат сказала, що вона дає гарантію, що Коломойський залишиться в Україні, і він «допомагав, допомагає і буде допомагати Україні».

«Якщо суддя хоче, щоб путін заплакав, то Коломойського треба відпустити», – наголосила Крат.

Загалом прохання про віддання на поруки Коломойського просили 15 людей.

Сам же Коломойський розповів, що нікого не звинувачує. Також бізнесмен поінформував, що судять його не як громадянина України, оскільки «нібито забрали громадянство», але український паспорт він «нікому не віддавав».

Суд залишив запобіжний захід без змін

Суд залишив без змін рішення про взяття під варту Коломойського та відмовив представникам каналу «1+1» у можливості взяти бізнесмена на поруки. Не змінилася й застава у 3 мільярди 891 мільйон гривень.

Своєю чергою сторона захисту заявила, що «не задоволена» рішенням суду залишити Коломойському запобіжний захід.

Читайте також: «Навіть коментатор Циганик у суді заявив про готовність взяти Коломойського на поруки».

Адвокат Ігор Лисак, виступаючи перед журналістами, назвав відповідне рішення суду «неочікуваним». На запитання про те, буде бізнесмен вносити заставу, відповів: «Ну яка застава? Ми вважаємо, що правоохоронні органи зі злочинів проти власності переходять на службовий злочин. Європейський суд навіть каже, що це не припустимо».

«Ми залишаємо за собою Європейський суд з прав людини. У нас 6 числа [жовтня] буде розглядатися апеляція на зміну запобіжного заходу. Я думаю, що після 6 будемо визначатися, — додав правозахисник.

Що цьому передувало

2 вересня Коломойський отримав підозру в шахрайстві за матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.

«Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда грн шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ», — вказали в СБУ.

Згодом йому обрали запобіжний захід в справі про шахрайство у вигляді тримання під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень Приватбанку. НАБУ та САП вжили заходи щодо арешту його активів.

Правоохоронці 15 вересня оголосили бізнесмену нову підозру за трьома статтями у справі про заволодіння 5,8 мільярда гривень.

Наступного дня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід Коломойському, змінивши розмір застави на 3 мільярди 891 мільйон гривень.

Читайте також: «Фільм уродженця Волині став найкасовішим українським ігровим фільмом».

Реклама Google

Telegram Channel