Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Вибори у Польщі: ті, хто ставить під питання допомогу Україні, отримали дуже скромний результат

У Польщі може помінятися влада.

Фото Європейська солідарність.

Вибори у Польщі: ті, хто ставить під питання допомогу Україні, отримали дуже скромний результат

Польща гідно склала серйозний іспит з демократії – написав у соцмережах Петро Порошенко після оголошення результатів екзит-полів на виборах у сусідній державі

«Наші колеги по Європейській народній партії провели достойну виборчу кампанію. Як свідчать екзит-поли, ті, хто ставить під питання допомогу Україні з боку Польщі у відсічі російському агресору, граючи на руку кремлю, отримали дуже скромний результат», – зазначає пʼятий Президент.

«Вірю, що пов’язана з цими виборами напруга у наших двосторонніх відносинах минеться, а стратегічне партнерство наших країн та народів стане ще більш потужним, бо воно в обопільних наших інтересах, воно в інтересах Європи, НАТО і всього людства. Разом переможемо агресора!», – пише Петро Порошенко.

За цими екзитполів, чинна партія влади «Право і Справедливість» (ПіС) стала формальним переможцем виборів – опитування прогнозує їй перше місце із показником у 36,8%. Утім, цього недостатньо для формування більшості, пише УП.

Натомість основний очікуваний партнер ПіС – політична сила «Конфедерація», відома своїми антиукраїнськими гаслами, суттєво втратила підтримку виборців у останні тижні – екзит-пол прогнозує їй 6,2% голосів та п’яте місце.

Це означає, що, у разі підтвердження даних під час підрахунку голосів, опозиція здобуває впевнену більшість.

На другій сходинці за даними екзит-полу – Громадянства коаліція – блок правоцентристських партій навколо Громадянської платформи Дональда Туска. Їй опитування прогнозує 31,6% – значно більше, ніж прогнозували опитування до виборів.

Третє місце – у партії «Третій шлях», яка може отримати 13,0%. Четвертим іде об’єднання лівих сил «Лівиця» із 8,6%.

Три згадані партії ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, що зможе змінити владу ПіС у Польщі. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 голос.

Реклама Google

Telegram Channel