Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Оленяча ферма на Закарпатті: Де природа і господарство зустрічаються

Реклама

Фото: gd.tickets.ua.

Оленяча ферма на Закарпатті: Де природа і господарство зустрічаються

Єдина на Закарпатті та загалом в Україні оленяча ферма розташована поряд із містом Хуст. Якщо бути точним, то між селами Іза та Липча. Все почалося далекого 1987 року, коли колгоспне господарство було ліквідовано, а замість нього з території Росії були завезені плямисті олені. Влітку їхнє забарвлення просто неймовірне, наповнюється помаранчевими відтінками, але зі збереженням білих плям. Восени і з початком зими забарвлення трохи тьмяніє.

Ферма почала розвиватися і виникла мета – розведення оленів для одержання пантів. Це молоді роги оленів, що застосовуються у медичній сфері. Після зрізання рогів залишаються відростки – панти. Примітно, що вони мають активне зростання і через два місяці їх знову можна зрізати. Сьогодні ферма використовується в основному як туристичний напрямок і, купивши заздалегідь жд квитки, сюди можна потрапити з будь-якого куточка України. Проблем з інфраструктурою не буде, а місцеві мешканці із задоволенням здадуть туристам апартаменти чи номери у готелях.

Історія ферми

Як було сказано вище, ферма розпочала своє існування у 1987 році. Після розвалу союзу ферма стає збитковою, за нею ніхто не дивиться, тварини у жалюгідному стані. Але у 2003 році її купує приватний підприємець та відновлює господарство до потрібного рівня. Ферма продовжила свою основну роботу – розводити оленів та отримувати з них роги. Але з'явився й інший напрямок роботи – туризм.

Кожен бажаючий може сюди приїхати та побачити дивовижних тварин. Класичних екскурсій тут не буде, але туристи можуть зайти на територію, щоб погладити та годувати тварин. Загалом у стаді 150 оленів. Їх можна годувати яблуками, сухарями, хлібом, погладити та робити фотографії.

Природне середовище

Унікальні природні умови ідеальні для зростання та розвитку оленів. Ферма знаходиться поряд із лісом, куди вони тікають та скидають старі роги. Нові панти виростають у липні, і все знову починається спочатку. Оленів не можна брати за роги, і вони категорично цього не люблять. Спилювання ріг боляче для тварин лише перший і єдиний раз. Надалі вони звикають до цієї процедури і старі олені самі приходять у спеціально відведене місце, щоб господарі їм спиляли роги.

Літній період ідеальний для народження малюків. Примітно, що кожен олень є унікальним і він не буде схожим на іншого оленя. Завдяки цьому господарі ферми легко розрізняють тварин і навіть дають їм імена.

Господарська діяльність

Як вище говорилося, основне завдання ферми – це розведення оленів не для одержання м'яса чи шкіри, а для одержання пантів. Роги невеликих розмірів і поки що не закостенілі, що й представляє їхню ключову цінність. В їх основі є цінний препарат, що застосовується у виробництві ліків від неврозів, гіпотонії та загалом для підвищення імунітету.

У літній період харчування добре, умови ще кращі, тому зростання рогів спостерігається зі швидкістю 2-4 см на день. Їх не можна чіпати та якимось чином травмувати, адже там підвищується тиск, і вони навіть пульсують. Після їх спилювання панти заморожуються і відправляються на фармакологічну фабрику для подальшої обробки.

Взаємодія з громадою

Сюди приїжджають не лише туристи з усієї України, а й діти, яким потрібна психологічна підтримка та реабілітація. При взаємодії з оленями, а вони абсолютно спокійні та адекватно реагують на людей, у дітей піднімається настрій, вони бачать щось нове у своєму житті та незвичайне. Іноді біля ферми організовуються різні заходи та тематичні події.

Висновки

Це унікальна ферма, яка здатна подарувати позитивні емоції кожному туристу. Проїзд сюди не важко, як на особистому автомобілі, так і на поїзді. Влітку тварини виглядають неймовірно красиво, а їх величезна кількість вкотре створює атмосферу справжнього свята.

Реклама Google

Telegram Channel