Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
А ви готові до сьогоднішнього Радіодиктанту національної єдності об 11:00?

Свої фото та відео того, як пишете радіодиктант, можна позначати гештегом #радіодиктант2023.

Фотоколаж із сайту unian.ua.

А ви готові до сьогоднішнього Радіодиктанту національної єдності об 11:00?

27 жовтня українці відзначають День української писемності та мови

Раніше його святкували пізніше, 9 листопада, але цього року дата свята змінилася.

Чому перенесли День української писемності та мови

У кінці липня Президент України Володимир Зеленський указом  №455/2023 змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем. Серед свят, які були перенесені – День української писемності та мови.

Свято традиційно відзначали щорічно у День пам'яті Преподобного Нестора Літописця.

У 2023 Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) ухвалили перехід на новий календар і дата Дня пам’яті Преподобного Нестора Літописця змінилася. Саме тому День української писемності та мови перенесли з 9 листопада на 27 жовтня.

Історія та значення свята

Нестор-Літописець, в День пам’яті якого відзначають свято, був ченцем Києво-Печерського монастиря, київським літописцем та письменником, послідовником Кирила та Мефодія, які створили слов'янську писемність. Він вважається автором «Повісті минулих літ».

Зараз, як інформує «Дзеркало тижня», носіями української мови є 40–45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Білорусі, Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Українська мова є другою або третьою слов'янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

Українська мова та її носії пройшли через періоди гонінь та придушення з боку країн, до складу яких входили території України. Після проголошення незалежності нашої країни українська мова отримала статус державної.

Радіодиктан національної єдності – об 11:00

Традиційно, у День української писемності та мови в Україні відбудеться Радіодиктант національної єдності. Нагадаємо, де його дивитися та слухати.

Радіодиктант національної єдності розпочнеться 27 жовтня (п'ятниця) об 11:00.

Суспільне Мовлення транслюватиме його:

= на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;

= наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура;

= на YouTube-каналі Українського Радіо;

= на Facebook-сторінках Суспільного.

Українці у соціальних мережах можуть розміщувати фото та відео того, як пишуть радіодиктант. Їх можна позначати гештегом #радіодиктант2023.

У 2023 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Читцем диктанту буде актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».

Читайте також: «Як у нього повертався рот бажати молодому «щастя і багато діточок»?».

Реклама Google

Telegram Channel