Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
Влада хоче «пульт управління інтернетом»?

Попереду на нас чекають цікаві часи...

Фотоколаж із сайту detector.media.

Влада хоче «пульт управління інтернетом»?

Це шлях до диктатури. Ні, це вже диктатура

З великим інтересом ознайомився з проєктом постанови КМУ «Деякі питання оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами в умовах надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану», який опублікований на сайті ДССЗЗІ.

Цікаві положення запропоновані.

Розумію обмеження, блокування і відключення від мереж за рішеннями президента (це санкційні рішення РНБО, які вводять в дію Указами президента). Це має виконуватись. Можливо, я когось здивую, але це і так виконується вже пару років мінімум.

Не зовсім розумію як підставу «рішення КМУ». Перепрошую, може хтось навести приклад, щоб уряд зібрався і прийняв рішення «заблокувати сайт iakespadlo.com.ua» чи відключити від мереж Вареничко Степана Тарасовича? Я не пам'ятаю такого точно. Можливо, помиляюсь, нагадайте.

Взагалі не розумію «рішення НБУ» як підставу. Підкреслю, тут не «сигнал від фахівця НБУ про фішинг», тут – «рішення». Я знаю «рішення правління НБУ», «рішення НБУ» – щось мені невідоме. І я точно проти, всякі фішинги та шахрайства – це не про воєнний стан, це має бути на всі часи. Якщо взагалі тут доречний центр управління і команди на відключення, а не добровільне використання захищених DNS або інші варіанти захисту, як у всіх притомних країнах.

І вже зовсім шаленію від «за звернням спецкористувачів». Тобто спецкористувач звертається «заблокуйте Українську правду/Наші гроші/Укрнет/Все що завгодно, мені щось здалося, що там якийсь фішинг трохи є» – і все, заблокують. Ще й «без повідомлення абоненту».

Я тут одразу попереджу: не треба мені розповідати байки, що тут «мається на увазі зовсім інше» і «у нас чиста прозора демократична влада, вона не буде цим користатися». Тут мається на увазі саме це. Створення «пульта управління інтернетом» для влади. І – вже користується.

Я – проти такої хе*ні. Особливо цинічно виглядають посилання на Конституцію, на закон про електронні комунікації, і аналіз регуляторного впливу, стверджується, що вся ця схема «не впливає на інтереси громадян». Дозвольте не погодитися. Я розумію, що такий механізм дуже подобається деяким нардепам (я зателефонував, «заблокуйте ігровий сайт», його рррраз – і заблокували), але це шлях до диктатури. Ні, це вже диктатура.

P.S. І, до речі, тут взагалі нічого не написано про блокування за рішенням суду. Це нецікаво розробникам? «Звернення спецкористувача» - підстава, «рішення суду» - ні? Класно. Молодці.

P.P.S. Сподіваюсь, ця байда не буде прийнята урядом з цими нормами.

Ігор ДЯДЮРА, заступник міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, у колонці на сайті espreso.tv

Читайте також: Чи можна Україні вступати в НАТО «частинами»?

Реклама Google

Telegram Channel