Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Чи можна Україні вступати в НАТО «частинами»?

Чудова ідея від Андерса Фоґа Расмуссена.

Фото із сайту ukr.net.

Чи можна Україні вступати в НАТО «частинами»?

Наша держава може приєднатися до Північноатлантичного альянсу до закінчення війни з росією й без тимчасово окупованих територій

Із такою ідеєю виступив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Як на мене, чудова пропозиція. Насамперед ми маємо розуміти, що це не означає, що росії дарують окуповані території, цього не треба боятись. Цивілізований світ визнавав і визнає Україну в її кордонах 1991 року.

Просто 5 стаття договору НАТО (напад на одну країну означає напад на всіх членів Альянсу) стосуватиметься лише підконтрольної Україні території. Бо якщо статтю 5 одразу поширити на всі міжнародно визнані наші землі, то це означатиме вступ НАТО у війну. А на це, зрозуміло, сподіватися не варто.

А що ж тоді ми отримаємо? А те, що росію попередять: якщо вона спробує завоювати ще трохи української землі і перетнути сформовану на той момент лінію розмежування або якщо полетить ще хоча б одна ракета на Луцьк, Львів чи інше тилове місто – це буде нападом на НАТО. При цьому українцям не заборонено і далі відвойовувати окуповані території. Просто тепер це буде робити легше, бо підконтрольні Києву регіони перебуватимуть під парасолькою НАТО.

Дуже привабливий варіант. Настільки, що, боюсь, яка-небудь Угорщина (яка фактично є союзницею кремля) чи Туреччина на нього можуть і не пристати.

Треба розуміти, що Україна вже є переможцем у цій війні. З однієї простої причини – наша держава і народ збереглись. Не змогла росія завоювати і поглинути українців. І наш вступ у НАТО, навіть «частинами» – це гарантія, що так воно і буде. Хоч боротьба за повне звільнення територій триватиме…

Василь УЛІЦЬКИЙ, заступник головного редактора газети «Волинь».

Читайте також: Межі «руского міра» проходять там, де звучить московська мова, – Дмитро Ярош.

Реклама Google

Telegram Channel