Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Волинська педагогиня: «Після падіння ракети  поруч із моїм будинком  повірила у фаталізм...»

«Аудіо записувала разів двадцять, бо все мені було не так».

Фото з особистого архіву Надії ОМЕЛЬЧУК.

Волинська педагогиня: «Після падіння ракети поруч із моїм будинком повірила у фаталізм...»

Так каже вчителька української мови і літератури та зарубіжної літератури з Луцька – фанатка «Гаррі Поттера» Надія Омельчук, яка нещодавно отримала 5000 гривень премії Всеукраїнського конкурсу літкастів «КрутеЗНО» за подкаст про Ольгу Кобилянську

Цьогоріч конкурс КрутеЗНО відбувається вже вдруге. І якщо у 2022 учасники змагалися, хто цікавіше розповість про твори з української літератури, то цьогоріч організатори полювали на аудіо про найцікавіші біографічні подробиці письменників і письменниць.

У колекції «КрутеЗНО-2023» – 193 подкасти про 49 фундаторів, новаторів, експериментаторів, емігрантів та представників Розстріляного Відродження.

Надія Омельчук (на фото), вчителька з Луцька, яка навчає дітей української мови та літератури, зарубіжної літератури в приватному колегіумі «Єарс» (Years), готує учнів до складання НМТ, працює з дорослою аудиторією (ділова українська мова), а також бере участь у соціальному проєкті «ЗНОвУ», зі своїм доробком опинилася в одній із найбільш конкурентних ніш: життєпису Ольги Кобилянської учасники «КрутеЗНО» присвятили 11 літкастів. Більше підготували хіба що про Лесю Українку (14).

«Аудіо записувала разів двадцять, бо все мені було не так», – ділиться враженнями пані Надія.

Насправді ж, зізнається, довго обирати героїню для подкаста не довелося:

«У той день на тумбочці біля ліжка лежала книга «У неділю рано зілля копала», я така глянула і промовила сама до себе: «А чому б і не Ольга?». Все було дуже просто і спонтанно».   

І вийшло крутезно: її аудіо про Ольгу Кобилянську виявилося одним із найцікавіших літкастів конкурсу «КрутеЗНО-2023» і здобуло підтримку журі та слухацької аудиторії в соцмережі LitCom. Це принесло авторці 5000 гривень і друге місце у категорії «Новатори».

Книжки, а точніше, викладання, – це якір, за який Надія Омельчук чіпляється з усіх сил, щоб триматися на плаву у ці дні. Війна, каже жінка, додала переконання в неминучості подій, фаталізмі: «Після падіння ракети поруч із моїм будинком багато речей втратили сенс... Живі сьогодні? Слава Богу. Завтра – ні? Ну що ж, так мало бути. Рятує робота».

«У той день на тумбочці біля ліжка лежала книга «У неділю рано зілля копала», я така глянула і промовила сама до себе: «А чому б і не Ольга?».

ТОП рекомендацій Надії Омельчук для всіх книголюбів розпочинається із серії книжок Джоан Роулінг про Гаррі Поттера – «я його фанатка». За її словами, ці книжки «дарують спокій і затишок у найважчі часи». А серед українських авторів та авторок у лідерах ось хто: класика – 1) Ольга Кобилянська «Земля»; 2) Панас Мирний «Повія»; 3) Іван Нечуй-Левицький «Хмари»; сучасність – 1) Юлія Сливка «Чуєш, коли приїдеш додому?»; 2) Софія

Андрухович «Фелікс Австрія»; 3) Марія Матіос «Солодка Даруся».

Поки Надія Омельчук та інші переможці тішаться відзнаками, організатори – Київська Мала академія наук, соцмережа літературних подкастів LitCom та креативна агенція «Баляндраси» – вже починають готуватися до третього сезону «КрутеЗНО». Перші два роки існування конкурсу відзначилися аудіоколекцією із понад 300 оригінальних авторських записів про українських письменників та твори з української літератури. Усі ці літкасти, запевняє засновниця LitCom Ольга Ольхова-Сухомлин (до речі, уродженка Луцька, поезії якої регулярно друкуються на сторінках газети «Волинь» та інших наших видань. – Ред.), можна використовувати як додатковий навчальний ресурс, адже кожен із них пройшов ретельну перевірку фахового журі.

Щоб прослухати літкаст Надії Омельчук та інші конкурсні аудіо, завантажуйте мобільний застосунок LitCom. Тут розміщені всі подкасти обох сезонів «КрутеЗНО» та зо 2000 інших аудіо про класичну та сучасну українську і світову літературу, нонфікшн та поезію. Долучитися до когорти книжкових подкастерів можна безкоштовно.

Надія ПЕТРУНОК.

Читайте також: Бабуся відомої поетеси з Луцька відновлює вишиванки, які окупанти знищили в Бучі (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel