Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
7 січня більше не вихідний, і це чудово!

Кожна відрізана ниточка, яка з’єднувала нас із «рускім міром», збільшує шанс на те, що нашим дітям не доведеться воювати з ордою.

Фото із сайту radiosvoboda.org.

7 січня більше не вихідний, і це чудово!

Чим переймався і з чого дивувався упродовж останнього часу редактор відділу політики газети «Волинь» Василь УЛІЦЬКИЙ

…як росія готує ґрунт для своїх танків

Російська православна церква продовжує «віджимати» від так званої Української православної церкви московського патріархату цілі єпархії. Цими днями РПЦ підпорядкувала собі Донецьку та Горлівську єпархії упц мп на окупованих територіях. Але ніяких обурень, звернень до світового Правоcлав’я з цього приводу від «незалежної» упц мп не чути, просто мовчки спостерігають (це ж не якась там громада прийняла рішення перейти до ПЦУ). Не чути, бо насправді незалежною упц не є, а є частиною російської православної церкви, яка буденно міняє адміністративні кордони всередині своїх структур.

Це – яскравий приклад того, що все російське в Україні – від пам’ятника Пушкіну і до цілої церкви – плекалося і захищалося москвою лиш для того, щоб можна було легше віджати при нагоді. Просто прийти і поміняти табличку на дверях, бо решта все – однакове.

Все російське в Україні – від пам’ятника Пушкіну і до цілої церкви – плекалося і захищалося москвою лиш для того, щоб можна було легше віджати при нагоді. Просто прийти і поміняти табличку на дверях, бо решта все – однакове.

Після анексії Криму на літній відпочинок я став возити дітей у Бердянськ, який тепер теж окупований. Звісно, зайшов у місцевий краєзнавчий музей. Охайний, доглянутий, але з експозицією, яку не міняли з радянських часів. З нового – лише віддрукований на чорно-білому принтері звичайний аркуш паперу про місцевого Героя України, учасника АТО. В іншому Україною там майже не пахло. Фактично все, що треба було зробити окупантам, – це зняти зі стіни той листочок про Героя, все інше їх мало би влаштувати.

А на Бердянській єпархії упц мп, до речі, патріарх кіріл поміняв табличку ще місяць тому, в травні, підпорядкувавши її собі напряму…

…святкуванням Різдва разом із більшістю християнського світу

Тому так тішить кожен крок від кривавого і затхлого «рускава міра». Серед таких – і перехід з 1 вересня 2023 року на новий календар Православної церкви України та Греко-католицької церкви України. Різдво тепер святкуватимемо разом з усім християнським світом, у тому числі і православним, адже 10 з 15 канонічних автокефальних православних церков світу живуть саме за ново­юліанським календарем.

Відповідно до таких рішень церков 14 липня Верховна Рада України змінила і дати трьох державних свят. Тепер Різдво в Україні святкуватимуть 25 грудня (7 січня вихідного не буде). День Української Державності переноситься з 28 липня на 15 липня, щоб він збігався із вшануванням князя Київського Володимира Великого. День захисників та захисниць України перенесли з 14 жовтня на 1 жовтня – його відзначатимуть одночасно з Покровою Пресвятої Богородиці.

Звісно, багатьом це незвично і навіть боязко: як так, 7 січня не буде вихідним? Але це правильний крок з усіх аспектів. У тому числі і з безпекового, воєнного. Бо кожна відрізана ниточка, яка з’єднувала нас із «рускім міром», збільшує шанс на те, що нашим дітям не доведеться воювати з ордою. Тож це просто треба взяти і зробити. Переходимо! 

Читайте також: «Одна справа підтакнути сусідці за парканом, а інша – допомогти «підтакуванням» ворогу в соцмережі» .

Реклама Google

Telegram Channel