Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
81-літнього поляка у дитинстві 10 діб переховував у збіжжі волинський селянин

Волинянка, віцепрезидент правління об’єднання «Польсько-Українське поєднання» Юлія Ковальчук допомагала панові Кшиштофу із перекладом.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

81-літнього поляка у дитинстві 10 діб переховував у збіжжі волинський селянин

«Ми будемо довіку вдячними тим українцям, які нас рятували», – говорить сьогодні сивочолий пан

У неділю на Волині відбулася пам’ятна подія: жителі Борочича та Широкого Мар’янівської територіальної громади Луцького району разом із делегацією з Польщі вершили велелюдну молитву. Біля золотого пшеничного поля, над яким височіє хрест, сучасники шанобливо поминали поляків, які загинули в цій місцині 13 липня 1943 року, і просили в Святого Неба Перемоги України в ненависній війні з росією.

Разом просили в Святого Неба Перемоги України в ненависній війні з росією.

Про знаковість цього дня, що засвідчив мудрість та єднання країн-сусідок у важкий час, світові розкажуть присутні на молитві тележурналісти з Польщі, Великої Британії, Франції. У їхніх сюжетах будуть навіки сумними спогади представників двох народів, щирими – їхні доброзичливі усмішки, а мрії про мир на українській і польській землі – найзаповітнішими.

Кров і сльози з тих років – у землі і в споминах

Пропозицію вшанувати спільною молитвою пам’ять жертв Волинської трагедії, з часу якої цьогоріч виповнилося 80 літ, мар’янівський селищний голова Олег Басалик отримав листом із Варшави від президента правління об’єднання «Польсько-Українське поєднання» Кароліни Романовської. Кров і сльози з тих років глибоко врослися в тутешню землю, вкарбувалися в пам’ять довгожителів. Спогади не зникають із розповідей уже їхніх нащадків, аби ні Бог, ані люди ніколи більше не допускали таких жахіть.

Молитва на Куповальцях була велелюдною.
Молитва на Куповальцях була велелюдною.

 Задля цього разом із пані Кароліною у складі делегації прибув її колега Елліот Роджерс, а віцепрезидент об’єднання Юлія Ковальчук їхала на Волинь не лише з відповідальністю за чергову важливу місію. Вона, уродженка села Широке, поспішала сюди ще й на крилах любові до своєї батьківщини. До слова, пані Юлія – героїня публікації «Волинянка Юлія Ковальчук здобула титул… «Місіс Польща». Тепер її чекає Америка!», надрукованої в газеті «Волинь» 10 травня цього року, а її мама, депутатка Мар’янівської селищної ради Марія Ковальчук очолила організаційну групу, яка готувала іноземцям і односельчанам пам’ятну зустріч.

Увагу присутніх привертав статечний чоловік поважного віку. 81-річний Кшиштоф Гілевич, щойно вийшов з автівки й, здавалося, прикипів поглядом до поля, до дерев і квітів навколо… Довго не відводив погляду звідти, де небо зливалося з далиною, ніби хотів у ній когось уздріти, а потому, торкнувшись холодного обеліска, дав волю своїй тихій скорботі.

25 років тому звів хрест

До 1943-го на місці, біля котрого тепер стелиться дорога до Берестечка й родять людям різною пашницею поля, у Куповальцях була його хата. До Куповалецького округу тоді входили Борочиче, Широке, а також уже не існуючі Люлювка-Вінгірщина, Нове Гнєзно, колонія Червона. В тих селах українці й поляки жили мирно, родичалися весіллями й хрестинами. Та рівно 80 літ тому з боку Борочича й Галичан групи людей, яких пан Кшиштоф назвав бандитами, взяли польські поселення у смертельний «панцир». Поляків, які жили біля лісу, нелюди миттєво прирекли на страшну смерть. Інші бігли до річки Гнила Липа, за якою були рятівна залізниця й гітлерівська жандармерія. Її боялися нападники.

Ворог буде сварити, ділити нас, українців і поляків, а ми будемо сильними, якщо, попри всі помилки попередників, залишимося дружними й вдячними.

…Врятувалися далеко не всі. Пан Кшиштоф і Юлія Ковальчук зачитали імена 203 убитих поляків. Серед них найменшенькими були двоє малят, яким судилося прожити лише рочок, найстаршою мученицьку смерть прийняла 80-літня жінка, а двоє життів залишилися в материнських лонах...

Юлія Ковальчук знайомить Кшиштофа Гілецького з мамою, депутаткою Мар’янівської селищної ради Марією Ковальчук  і селищним головою Олегом Басаликом.
Юлія Ковальчук знайомить Кшиштофа Гілецького з мамою, депутаткою Мар’янівської селищної ради Марією Ковальчук і селищним головою Олегом Басаликом.

 У 1998-му на місці отчої хати Кшиштоф Гілевич встановив на честь загиблих земляків пам’ятний хрест, якому вклоняється з року в рік, й почувається не гостем – рідним на своїй українській батьківщині. Сивочолий поляк зізнався, що 10 літ поспіль мав гідну поваги мрію, яку обрамив мудрими словами: «Ворог буде сварити, ділити нас, українців і поляків, а ми будемо сильними, якщо, попри всі помилки попередників, залишимося дружними й вдячними».

…Тоді рятувати поляків від убивць кинулися українці-односельці.

Примирення й прощення має настати в кожному серці

Один із них протягом 10 діб ховав у збіжжі півторарічного Кшиштофа із батьками, інший, дуже заможний селянин Василь Ткачук, у копиці прихистив Кшиштофову тітку Галину. Фелікс Войтович знайшов серед села закривавлене дитя – Оленьку Марковську, виходив від ран, завіз до родичів у сусіднє село й за те поплатився життям. Донька Миколи Ковальчука Марія Притула, якій уже за 80, щемно розповідає вже й правнукам, як батько вивозив польських утікачів до Горохова возом, прикриваючи людей дровами…

– Усім їм, імена яких ми знаємо й невідомим, я хочу встановити поруч із хрестом обеліск Вдячності. Мріяв про це 10 років і неймовірно зрадів, отримавши звістку, що виконком Мар’янівської селищної ради задовільнив прохання надати земельну ділянку для встановлення цього оберега пам’яті, – промовив від імені земляків пан Кшиштоф, який тепер у Польщі є головою правління об’єднання сімей, родичі яких до 1943 року жили у волинських Куповальцях, і яке співпрацює з об’єднанням, очолюваним полькою Кароліною Романовською і волинянкою Юлією Ковальчук.

Світлу пам’ять загиблих поляків, воїнів, які полягли, боронячи Україну від російського нашестя, молитовною відправою вшанували священники греко-католицької церкви отець Володимир і римо-католицької отець Зімойут, священнослужителі православної церкви отець Віталій Куць і отець Андрій Андрусик із хористами храмів Борочича й Широкого. Молитву за Україну зворушливо виголосила дружина пана Кшиштофа Уршула Гілевич.

– Прощення й примирення має настати в серці кожного з нас, – мовив в унісон події мар’янівський селищний голова Олег Басалик. На знак вдячності польському народові за воістину дружню підтримку у війні проти росії він передав Подяку Мар’янівської селищної ради Генеральному Консулу Республіки Польща в Луцьку Славоміру Мисяку.

Читайте також: У місті на Волині хочуть створити реабілітаційний центр.

Реклама Google

Telegram Channel