Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
На Волині є музей, якому можуть позаздрити в усій країні

Багато років очолює історичну скарбницю Любомльщини заслужений працівник культури України Олександр Остапюк.

Фото з архіву volyn.com.ua.

На Волині є музей, якому можуть позаздрити в усій країні

Нещодавно Любомльський краєзнавчий відзначив своє 50-ліття з дня створення

Наша довідка:

Любомльський краєзнавчий музей створено в 1973 році учителем історії, краєзнавцем Дмитром Остапюком. Протягом року музей відвідує до 5-7 тисяч чоловік, серед них, зокрема, й іноземні делегації із США, Ізраїлю, Канади, Аргентини, Німеччини, Великої Британії, Польщі, Білорусі та інших держав. Сьогодні в музеї налічується більше 30 тисяч експонатів основного фонду та понад 5 тисяч – науково-допоміжного. Тут, зокрема, зосереджені значні археологічні та етнографічні збірки, колекції предметів нумізматики, фалеристики, філателії, філокартії, іконопису, образотворчого мистецтва, стародруки, документальні джерела XVIII-XX ст., фотоархіви ХХ ст., предмети побуту тощо. В музеї створені особові фонди відомих уродженців краю: генералів О.Скіпальського, В. Бородчука, А. Яворського, митрополита Варфоломія, науковців С.Любомльчика, М.Бохона, Н.Букатевича, Д.Остапюка, А.Данилюка, І. Ольховського, Л.Брюховецької, артистів та акторів: Н.Ужвій, С.Пікульського, П. Савоша, М.Гнатюка, письменників і поетів Л.Черкашиної, Р.Братуня, В.Гея, В. Лиса, Н.Горик, дисидентів Д.Шумука, М.Коца, художників М.Букатевича, В. Михальської, фотохудожника Миколи Троха (Трохимчука), фотографа Миколи Зіньчука, мистецтвознавця Валерія Сахарука та ін.

Одна із виставок музею. Фото Олександра СЕРЕДЮКА.
Одна із виставок музею. Фото Олександра СЕРЕДЮКА.

 ... Того дня до ювіляра приїхали історики і краєзнавці, вчені і викладачі університетів. Зайшовши у Любомльський державний краєзнавчий музей, вони були вражені багатющою колекцією оригінальних експонатів, що красувалися на стендах і вітринах музею. Коротку, але змістовну оглядову екскурсію провів директор музею Олександр Остап’юк, заслужений працівник культури України.

Потім всі переїхали до будинку культури, де розпочалася процедура урочистого відкриття та вітання ювіляра, яку професійно і компетентно провів Анатолій Шваб – т.в.о. ВООНСКУ, доктор історичних наук, професор. Після приємних привітань та подарунків від Любомльського міського голови, райдержадміністрації та інших офіційних осіб розпочалося пленарне засідання четвертої науково-практичної конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Музейна та пам’яткоохоронна діяльність на Любомльщині та Волині», який проводить цей музей.

Шістдесят дев’ять науковців і краєзнавців подали свої статті та доповіді на цю конференцію, які увійшли у науковий збірник 74-го випуску. Деякі волинські науковці встигли підготувати і подати по дві-три і більше своїх наукових доробок. Це Олександр Остап’юк, Геннадій Гулько, Григорій Охріменко, Юрій Мазурик, Надія Остренко, Сергій Панишко, Микола Дзей, Катерина Оніщук, Анатолій Трембіцький, Тамара Андрейчук та інші. У 600 сторінок було видано ілюстрований Збірник, який стане важливим архівним документом для науковців і дослідників нашої історії краю та України.

Виступає очільник музею Олександр Дмитрович Остапюк. Фото Олександра СЕРЕДЮКА.
Виступає очільник музею Олександр Дмитрович Остапюк. Фото Олександра СЕРЕДЮКА.

 Учасники конференції вшанували пам’ять хвилиною мовчання головного літописця Волині, професора Волинського Національного університету імені Лесі Українки, голови Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадія Бондаренка, який відійшов у вічність 4-го серпня цього року. «Спомин про друга»,- такий виступ був відомого журналіста Миколи Якименка, який організував аудіо-відео передачу.

Організаторами конференції стали Департамент культури, молоді та спорту Волинської ОДА, Ковельська районна рада, Любомльська міська рада, Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Волинський національний університет імені Лесі Українки та інші громадські і державні установи.

Олександр СЕРЕДЮК, учасник конференції, доктор філософії, лауреат Республіканської премії Національної спілки краєзнавців України імені Михайла Сікорського.

Читайте також: Оперативно-військова група МГБ вистежила повстанців по слідах на снігу.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel