Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Ех, волиняни, не наші прославилися млинці і голубці...

Коронні страви по-радивилівськи.

Фото – Рівненська обласна державна адміністрація.

Ех, волиняни, не наші прославилися млинці і голубці...

А наших найближчих сусідів

Радивилівські голубці з млинцями стали частиною нематеріальної культурної спадщини України. Рецепт їхнього приготування передається із покоління у покоління

Про це повідомили у Рівненській обласній військовій адміністрації.

Рішення про розширення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини «Приготування української традиційної страви «Голубці» стравами з різних регіонів держави прийняло Міністерство культури та інформаційної політики України.

У 2023 році Радивилівська громада на Рівненщині подала пакет документів щодо місцевої страви, яка називається «Голубці з млинцями» або «Рулетики по-радивилівськи».

Яка смакота! Фото – Рівненська обласна державна адміністрація.
Яка смакота! Фото – Рівненська обласна державна адміністрація.

 Рецепт належить жінці, яка у молоді роки була у наймах в заможних людей, що проживали в селі Перенятин і принесла його у свою родину. В той час голубці з млинцями готувалися тільки на великі свята: Пасху, Різдво, храмове свято, дні народження, йдеться у дописі облдержадміністрації.

Рецепт радивилівських господинь передається із покоління у покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини. Жителі громади не тільки зберегли, а й популяризують самобутню, смачну та оригінальну страву.

«Страва є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її приготувати, користуються особливою повагою. Голубці готують як на щодень, так і для святкового столу: на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят», – йдеться у повідомленні.

Ням – ням! Фото – Рівненська обласна державна адміністрація.
Ням – ням! Фото – Рівненська обласна державна адміністрація.

 Рецепт «Голубців з млинцями»

Для фаршу беруть свинину або м'ясо курки чи індика. Млинці готують як на молоці і яйцях, так і на воді. Також їх печуть із гречаного борошна, не солодкі, а присолені. Зараз в тісто додають сік буряка і мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення. Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком. На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою. Колись готували голубці в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі. Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз кожна господиня робить голубці по-своєму, додаючи томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний соус. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим, бо з ним голубці виходять смачні та соковиті.

Читайте також: Скоро Різдво: пропонуємо приготувати смакоту в рукаві.

Реклама Google

Telegram Channel