Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині білорусів чекають протитанкові рови, міни, колючий дріт і навіть «зуби дракона» (Відео)

«Хай тільки сунуться!».

Фото із сайту «Суспільне Луцьк».

На Волині білорусів чекають протитанкові рови, міни, колючий дріт і навіть «зуби дракона» (Відео)

Як відбувається укріплення кордону з білоруссю на території нашої області

У межах Волині значна частина українсько-білоруського кордону облаштована системою інженерних загороджень. Нині по лінії кордону прикордонники продовжують копати протитанкові рови і встановлюють огорожу.

Як розповіла «Суспільному Луцьк» речниця волинських прикордонників Маргарита Вершиніна, металевий паркан будують у болотистих і важкодоступних місцях.

Говорить: залізобетонні піраміди, котрі в народі називають «зубами дракона», розраховані на утруднення руху важкої техніки, встановлюють у місцях, де територія сухіша.

«У нас по лінії державного кордону встановлена система віддаленого відеоспостереження. Це є мультисенсорні камери, які відповідно є й тепловізійними, тобто ми 24 години здійснюємо моніторинг лінії державного кордону і усе, що відбувається по той бік державного кордону», — сказала Маргарита Вершиніна.

На ділянках укріплення працюють як прикордонники, так і місцеві.

65-річний водій Микола Іщук, який працює на екскаваторі, розповів: метр за метром створює бар’єр для проходження техніки. Зі слів чоловіка, інколи бачить наряди білоруських прикордонників.

«Йшли от, то махали мені головою, я їм, то нічого. Усі роблять, то й я роблю. Як пенсіонер стараюся щось помогти. У житті ніхто б не подумав, що таке могло би бути. Бачите, як далі немає нічого. А туди подивитися, то друга зовсім картина», — каже водій.

Прикордонник Сергій, який служить в інженерних військах, зазначив, що зараз встановлюють металеві стовпи, аби кріпити на них сітку. «Цей паркан для того, щоб відгородитися зі сторони білорусії і щоб не проникнули сюди ворожі люди і інша техніка», – каже військовослужбовцями.

Два місяці працює над укріпленням кордону з Білоруссю 21-річний прикордонник Роман. Поверх сітки, з його слів, прокладуть дві лінії єгози — колючого дроту.

«По-перше, є рів, який забезпечує від проникнення незаконних збройних груп і якихось вторгнень. І сітка дає можливість підтягнути свої війська для затримки часу», — розповів військовослужбовець.

Спільно із силами підтримки Збройних сил України нарощують ділянки мінно-вибухових загороджень.

Речниця волинських прикордонників Маргарита Вершиніна зазначила, що протяжність кордону на Волині з Білоруссю становить 203 кілометри — більшість інженерних загороджень уже облаштовані.

«У кілька ешелонів будується. Долучаються і місцеві громади, обласна державна адміністрація, також районні адміністрації, місцеві громади, благодійники, меценати. Основні зусилля у нас зосереджені на укріпленні цієї ділянки», — каже Маргарита Вершиніна.

Речниця волинських прикордонників додала, що ситуація на кордоні контрольована.

«Більш-менш спокійно, однак, не варто недооцінювати ворога. Знаємо, що активно територія Білорусі використовується Росією у війні проти України. Ми готуємося до розвитку будь-якого сценарію», — додала Маргарита Вершиніна.

Читайте також: Повідомили, хто хотів підслуховувати Залужного.

Реклама Google

Telegram Channel