Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Законопроєкт про мобілізацію: призиватимуть із 25 років і вручатимуть електронні повістки

Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Законопроєкт про мобілізацію: призиватимуть із 25 років і вручатимуть електронні повістки

Що ще в ньому такого важливого?

У тексті законопроєкту про удосконалення мобілізації і військового обліку йдеться про зміну призовного віку, уточнення щодо осіб, які мають право на відстрочку.

Урядовий законопроєкт № 10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» пропонує змінити призовний вік із 27 до 25 років з уточненням: хто не підлягає мобілізації та має право на відстрочку.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають:

= особи з інвалідністю І чи ІІ групи або ж тимчасово непридатні за станом здоров’я на термін до 6 місяців;

= особи, дружина (чоловік) яких з числа осіб з інвалідністю I або II групи та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов'язаного для здійснення за ними догляду;

= жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю не більше домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

= вагітні жінки.

Крім того, право на відстрочку від призову мають чинні народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Згідно із законопроєктом не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період:

= здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти та здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (професією), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти;

= наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники льного вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової вищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти за умови, що вони працюють відповідно в закладах вищої або фахової вищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах фахової (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи на повну ставку.

Зазначається, що не підлягають призову чоловіки і жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час антитерористичної операції.

Законопроєкт встановлює, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби військовозобов'язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби в запас.

Також не підлягають призову військовозобов'язані, які проходили військову службу і були звільнені в запас у зв'язку зі звільненням з полону. Ці категорії осіб можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Крім цього, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом шести місяців військовозобов'язані з числа громадян, звільнених від строкової військової служби під час дії воєнного стану.

Також, згідно з документом, право на відстрочку від призову не мають державні службовці, працівники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури.

Законопроєкт пропонує надавати можливість військовослужбовцям, звільненим із полону, відпочити та пройти відновлення шляхом під час додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів.

Окрім цього законопроєкт пропонує залучати органи місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних і військових адміністрацій, підприємств, установ та організацій до активної участі в заходах проведення мобілізації, зокрема, під час оповіщення та прибуття громадян, які залучаються до виконання обов'язку під час мобілізації, до збірних пунктів і військових частин.

У документі уточнюються обов'язки громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Зокрема, він зобов'язує проходити медичний огляд і лікування в лікувально-профілактичних установах згідно з рішенням військово-лікарської комісії, ставати на військовий облік за місцем перебування в разі переїзду під час проведення мобілізації, з'являтися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і військових частин після оголошення мобілізації, мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що засвідчує особу, який пред'являють на вимогу згідно із законом.

Також у законопроєкті пропонують, що повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

Читайте також: І великий десантний корабель «новочеркаськ» попрямував услід за крейсером «москва»! (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel