Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Грузії проросійські протести через залиту фарбою ікону... Сталіна

На іконі Сталін-атеїст, який жорстоко придушував релігію в Радянському Союзі – отримує благословення від російської православної святої Матрони Московської під час Другої світової війни.

Фото із сайту reuters.com.

У Грузії проросійські протести через залиту фарбою ікону... Сталіна

Шок!

Влада Грузії розслідує факт псування нещодавно встановленої в головному соборі Тбілісі ікони із зображенням радянського диктатора Йосипа Сталіна, що призвело до протестів проросійського угруповання Alt-Info.

Про це йдеться в публікації Reuters, повідомляє «Європейська правда».

У вівторок, 9 січня, невідомий забризкав фарбою ікону зі Сталіним, яка вже кілька місяців перебуває в кафедральному соборі Святої Трійці у Тбілісі. На відео в соціальних мережах видно, що ікона була заляпана синьою фарбою.

На іконі зокрема зображено, як народжений у Грузії Сталін –  атеїст, який жорстоко придушував релігію в Радянському Союзі – отримує благословення від російської православної святої Матрони Московської під час Другої світової війни.

Ікону подарувала собору грузинська націоналістична партія Alt-Info, яка дотримується проросійських поглядів. На неї минулого тижня звернув увагу колишній член парламенту Грузії Георгій Канделакі. Він засудив передачу ікони як політично мотивований крок, спрямований на покращення репутації Сталіна у Грузії.

Після того, як про осквернення ікони з радянським диктатором стало відомо, десятки членів Alt-Info вирушили до будинку грузинської художниці Нати Перадзе, яка опублікувала відео з іконою у синій фарбі. Підійти до будинку їм завадила поліція.

Водночас у партії влади «Грузинська мрія» поспішили заявити, що посилять відповідальність за осквернення релігійних святинь – зараз за це передбачений лише штраф.

За збігом обставин, представники Alt-Info на своєму мітингу обурювались, що за синю фарбу на іконі зі Сталіним зловмиснику загрожує лише штраф, тоді як їхньому члену, який спалив прапор Європейського Союзу, – шість років ув’язнення.

Ставлення до Сталіна, уродженця Грузії, в грузинському суспільстві неоднозначне. Опитування 2021 року показало, що більшість грузинів вважають, що Сталін був тираном, відповідальним за мільйони смертей, і водночас сильним лідером, який приніс процвітання Радянському Союзу.

У березні 2022 року в грузинському селі Варіані невідомі обезголовили пам'ятник Сталіну. 

Читайте також: Безугла про вихід зі «Слуги народу»: «Слабка фракція та партія у війну мені не потрібна».

Реклама Google

Telegram Channel