Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ХРИЗАНТЕМИ ДЛЯ ІРИНИ ЛЕВЧАНІВСЬКОЇ

Захоплення, обдаровання цієї поважної за віком і авторитетом жінки цікаві й різноманітні. Адже Ірина Олександрівна Левчанівська знана і шанована на Волині як громадська діячка, фото- і кіноаматорка, автор сотень публікацій у періодичній пресі, книг “Згадалося мені”, “Далеке і близьке”. Створила фотоальбом про Луцьк минулих літ...

Захоплення, обдаровання цієї поважної за віком і авторитетом жінки цікаві й різноманітні. Адже Ірина Олександрівна Левчанівська знана і шанована на Волині як громадська діячка, фото- і кіноаматорка, автор сотень публікацій у періодичній пресі, книг “Згадалося мені”, “Далеке і близьке”. Створила фотоальбом про Луцьк минулих літ. Вперше взяла до рук придбаний батьком фотоапарат у 12 років і відтоді не розлучається з фотосправою. Згодом стала ще й творцем кіно.
Ірина Левчанівська має високі відзнаки за свої фільми з різних фестивалів. У її творчому доробку 10 стрічок. Ось і нещодавно, напередодні свого 90-річчя, Ірина Олександрівна удостоєна на кінофестивалі, що проводився у Луцьку, премії за фільм “Кольорові сни”. Це у цьому фільмі вона каже своїй юній співрозмовниці: “Людина повинна так жити, щоб біля неї не було сумно іншим людям”. І вона так живе, так трудиться, сповідує добро і волю. Все це перейняла у своїх батьків — активних просвітян, мами — Олени Левчанівської, сенаторки польського сейму, яка боронила інтереси українців, жінки високоосвіченої, мужньої, великої патріотки. Любов до України успадкувала і донька.
Урочистість з нагоди 90-річчя цієї неординарної жінки відбулася в актовому залі Волинського училища культури і мистецтв. На святково прикрашеній сцені на рушнику портрет Ірини Левчанівської, а за столиком у кріслі — ювілярка. На тому столику поступово росла гора квітів. Вітання, щирі слова захоплення подвижницькою працею в ім’я незалежної України, її творчістю, людяністю, душевною добротою говорили на вечорі різні люди, з якими зводила доля Ірину Олександрівну на життєвих шляхах-дорогах. Почесні грамоти обласної ради і облдержадміністрації вручили керуючий справами облради Володимир Навроцький та заступник начальника управління культури облдержадміністрації Ярослав Корнелюк, голова товариства краєзнавців доцент Волинського університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко.
Багато літ активними помічниками Ірини Левчанівської є аматори народної кіностудії “Волинь”. Тож керівнику кіностудії Борису Ревенку було що згадати, розповідаючи про творчу співпрацю. Вітали іменинницю представники обласної “Просвіти”, Волинського училища культури і мистецтв, люди різного віку і професій, для яких Ірина Левчанівська є взірцем і прикладом вірного служіння Україні. Разом з ведучою вечора (вона ж і автор його сценарію) викладачем училища Оксаною Кучинко присутні немовби пройшли дорогами Ірини Олександрівни, переглянули створені нею фільми, послухали пісні, виконані учнями, викладачами училища.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel