Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
20-річний волинянин-плавець Максим Ткачук готується до олімпійського відбору

Тренер-викладач національної збірної команди України з плавання Володимир Самчук та Максим Ткачук – один з наймолодших серед волинян, хто претендує на «олімпійську ліцензію».

Фото: voladm.gov.ua.

20-річний волинянин-плавець Максим Ткачук готується до олімпійського відбору

У свої двадцять Максим Ткачук – майстер спорту України з плавання, бронзовий призер чемпіонату Європи з плавання серед юніорів

У дев’ять років Максим пішов на секцію із плавання. Вже за рік десятирічний лучанин здобув перемогу на перших обласних змаганнях, а сьогодні готується до відбору на участь в паризькій Олімпіаді. Максим Ткачук – один з наймолодших серед волинян, хто претендує на «олімпійську ліцензію».

Про це йдеться на сайті Волинської ОВА.

Вода стала невід’ємною частиною його життя шість разів на тиждень, адже саме стільки тривають тренування чемпіона. Дві години щодня зранку та ввечері – великий спорт, як і вода, не пробачають помилок та нехтування підготовкою.

Секція у СДЮШОР плавання міста Луцька привела Максима до всеукраїнських та міжнародних перемог:

«Почалось все як саморозвиток – бо я не умів плавати, а потім виграв перші змагання. В мене швидко виходило підлаштовуватись під завдання та вимоги тренера. Так все і відбулось, поступово», – невимушено розповідає спортсмен.

Однак за цією легкістю стоїть жорсткий режим, дисципліна, віра в себе та довіра до тренера. Першим тренером Максима на воді був Анатолій Тихонович, який зараз у лавах ЗСУ. Сьогодні наставником чемпіона є тренер-викладач національної збірної команди України з плавання Володимир Самчук:

«Максим природжений плавець. Фізично він здатний та має навички із багатьох видів спорту, волейбол, баскетбол – їх ми використовуємо поміж тренуванням, аби розвантажитись. Але саме у плаванні він має дуже конкурентоздатну якість – вміння абстрагуватись від зовнішніх чинників, стресу, друзів на старті та інших відволікаючих факторів. Особливо це важливо на змаганнях, – відзначає Володимир Самчук. – Психологічне налаштування спортсмена має велике значення і його треба пропрацьовувати. У Максима це виходить природньо».

Звичайний день 20-річного спортсмена розпочинається о 5:30, з пробудженням. Вже о шостій ранку Максим на тренуванні у воді. Також займається у тренажерному залі. Ввечері – знову тренування.

Графік дня плавців упродовж тренувальних зборів ще більш щільний та концентрований. Тренування займають весь основний час, аби не втрачати відчуття води. Тому єдиний вихідний, неділю, юнак намагається провести з легкістю, наприклад – звичайна прогулянка із друзями, коли усі вони не завантажені.

«Раніше я не дуже багато читав, а коли зрозумів це, то поставив собі за мету читати 30 сторінок щодня. Зараз дочитую «48 законів влади» – розповідає про різних правителів, царів та які перешкоди вони долали на шляху до влади. Як ці перешкоди перетворювали на можливості. Класна книга, багато життєвих ситуацій і порад, з яких ти обираєш для себе золоту середину, яка співпадає з власним баченням», – поділився Максим.

Також книги радить спортсмену і тренер Володимир Самчук, який вважає що інформована людина завжди знайде кращий вихід з будь-якої ситуації.

«Хто для вас є взірцем у плаванні?».

«Легенда плавання, Майкл Фелпс, – відповідає Максим. – Є багато нових спортсменів, які «вистрілюють» та класно пливуть і ти мотивуєшся ними, але так, щоб прямо кумир, напевно немає».

«Найкращий приклад – це спортсмени, які досягають результату і втримують його, – переконаний Володимир Самчук. – Наприклад Фелпс постійно покращував свій власний результат, ставив нову ціль та досягав її. Це в спортсменах найвища чеснота, знайти силу і мотивацію щодня змушувати себе ставити кращим. Можна перемогти конкурента, але коли ти перемагаєш самого себе – це зовсім інший рівень».

«Що ви порадите спортсменам-початківцям або тим, хто втрачає віру у свої сили?».

«Моя основна рекомендація – робити все на легкій ноті, – розважливо відповідає Максим. – Не накручувати себе, абстрагуватись від зовнішнього. У мене також бували ситуації, коли в голову лізли думки – можливо я роблю щось не те, може треба спробувати щось інше. Добре, коли поруч є люди, які повертають тебе на правильний шлях. Треба вміти у таких кризисних ситуаціях залишатись емоційно аморфним. У спорті чи в бізнесі це хороша якість – не дозволяти зовнішнім факторам збивати себе зі шляху».

Вболіваємо за волинського чемпіона та бажаємо успіху в олімпійському відборі!

Нагадаємо, що цьогоріч у Парижі пройдуть Літні Олімпійські та Паралімпійські ігри, на участь в яких претендують десятеро волинян. З них одна спортсменка уже виконала олімпійський норматив та буде представляти Україну на Літніх Олімпійських іграх, а дев’ятеро – незабаром мають перспективу отримати «олімпійську ліцензію».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel