Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Як навчитися відчувати габарити автомобіля

Реклама.

Фото: narscars.com.ua.

Як навчитися відчувати габарити автомобіля

Хороший водій завжди відчуває габарити автомобіля, за кермом якого він перебуває. І для нього неважливо, веде він власну машину порожнім путівцем або він скористався послугою оренда авто Вінниця та їде у жвавому трафіку. Якщо він навчився на око оцінювати ширину, довжину й висоту керованого ним транспортного засобу, то зможе з легкістю проїхати в будь-якому вузькому місці та припаркуватися де завгодно. Уміння відчувати габарити — це дуже корисна навичка, якої повинен навчатися кожен автолюбитель, адже він забезпечує комфорт і безпеку під час поїздки.

Навіщо це потрібно?

Відчуття габаритів робить поїздку в автомобілі безпечною не тільки для тих, хто перебуває в ньому, а й для оточення. Якщо ви «відчуваєте» розміри своєї машини, вам простіше:

  • пересуватися в насиченому трафіку;
  • перелаштувати машину зі смуги у смугу;
  • виїжджати та в’їжджати у вузьке подвір’я, проїзд або гараж;
  • паркуватися;
  • іти на обгін транспорту, що рухається попереду;
  • об’їжджати перешкоди.

Важливо не лише розуміти статичні габарити, тобто довжину, ширину й висоту власного транспортного засобу, а й уміти на око визначати відстань від перешкоди до краю корпусу авто. Цей параметр визначається в динаміці, у міру того, як транспортний засіб наближається до певного об’єкта.

Навчившись відчувати габарити автомобіля, ви зможете їздити, не зачіпаючи бордюри й інші транспортні засоби, а також зможете уникнути зіткнення, виникнення подряпин, вм’ятин та аварій під час їзди. Без цієї навички складно заїжджати в гараж, дотримуватися дистанції в заторах, роз’їжджатися з іншими машинами на вузьких дорогах і паркуватися у вузькому просторі.

Помилки новачків

Ті, хто часто користується послугами сайту https://narscars.com.ua/arenda-avto-vinnica, досить швидко звикають до нового автомобіля та легко починають відчувати його розміри. Якщо ж ви новачок і не звикли часто міняти машини чи взагалі тільки недавно сіли за кермо, навчитися одразу ж відчувати параметри транспортного засобу досить складно. Багатьом спочатку здається, що їхнє водійське крісло розміщене по центру автомобіля та від нього однакова відстань до коліс з обох боків. А деякі, навіть маючи солідний водійський стаж, добре можуть оцінити габарити тільки вздовж водійської сторони, тобто тільки зліва. У такому разі важливо розуміти, що відстань до правого колеса більша, ніж до лівого.

Багато новачків думають, що якщо вони присунуть водійське сидіння до керма й бачитимуть те, що розміщено перед бампером, то це їм допоможе краще відчути габарити. Насправді це дуже поширена помилка, яка жодним чином не допоможе, а, навпаки, зробить керування некомфортним.

Користуйтеся дзеркалами

Щоб навчитися відчувати розміри свого авто, насамперед навчіться використовувати дзеркала. Головне, що потрібно усвідомити: здається, що зображення у дзеркалі трохи далі, ніж воно є насправді. Під час їзди водієві під час погляду в дзеркало може здаватися, що до автомобіля, який їде за ним, відстань більша, ніж вона є в реальності. Це називається оптична ілюзія. Про її існування просто необхідно знати й не забувати.

Користуючись дзеркалом заднього виду й бічними дзеркалами, також слід пам’ятати про наявність у них «мертвих зон». Це такі ділянки навколо автомобіля, які не відображаються у дзеркалі, тому транспорт, який рухається поряд і потрапив у таку зону, не буде видно водію. Перш ніж починати рух, необхідно кілька разів подивитися у дзеркала, щоб переконатися у відсутності пішоходів або інших машин у «мертвих зонах». Це забезпечить додаткову безпеку під час виконання маневру.

Використовуйте маячки

Щоб навчитися відчувати габарити авто, можна провести попередні тренування з використанням маячків. Їхню роль можуть виконувати будь-які безпечні для транспортного засобу предмети, які буде добре видно водію з кабіни автомобіля. Наприклад, можна взяти мішки з м’яким наповнювачем або пластмасові ємності з піском. Вони розставляються на тренувальному майданчику, а завдання водія полягає в тому, щоб під’їхати до маячка якомога ближче й не збити його. Спочатку потрібно під’їжджати до нього передньою частиною бампера, потім боком, а на завершення навчання — заднім бампером.

Маячки можна встановлювати не тільки поодиноко, а й вибудовувати з них обриси 1–2 автомобілів. Силуети машин, що стоять на відстані 10 м одна від одної, допоможуть водієві навчитися безпечно паркуватися, заїжджати на стоянку чи в гараж. 

Використовуйте пластикову пляшку

Пластикова пляшка — це найпростіший снаряд для відпрацювання відчуття габаритів. Її потрібно встановити на тренувальному майданчику в довільному місці й потім почергово наїжджати на пляшку спочатку правим, а потім лівим переднім колесом. Це потрібно робити доти, доки вправа не виконуватиметься без жодних зусиль. Вправа має кілька рівнів складності:

  • з низькою швидкістю;
  • зі швидкістю до 60 км/год;
  • із синхронним поворотом.

Замість пляшки можна використовувати й будь-який інший предмет, який легко стискається та видає при цьому гучний звук. Головне, щоб цей предмет не вилітав з-під коліс. 

Нанесіть знаки

Краще відчувати габарити авто вам допоможуть спеціальні значки. Їх можна нанести олівцем або фарбою на скло переднього виду. Це допоможе краще розуміти, де центр провідного колеса. Мітка також ставиться на осі заднього колеса. Для інших людей ці мітки практично непомітні, а водієві допомагають легко паркуватися, заїжджати у вузькі гаражі, заїзди й загалом вибирати правильний вектор руху. Своєрідною міткою для водіїв також можуть стати бічні дзеркала чи об’ємні фари, якими виробники спеціально оснащують багато моделей сучасних авто.

Уміння відчувати габарити автомобіля дасть будь-якому водієві змогу безпечно й комфортно здійснювати будь-які маневри на дорозі, не боятися перелаштовуватися, іти на обгін, паркуватися та заїжджати в будь-які, навіть найвужчі приміщення.

Реклама Google

Telegram Channel