Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чим завершилася шарпанина вірян біля храму на Волині

Із заявами про тілесні ушкодження в поліцію ніхто не звертався.

Фото Суспільне.

Чим завершилася шарпанина вірян біля храму на Волині

Після штовханини, яка зчинилася 12 березня біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Камені-Каширському між вірянами ПЦУ і УПЦ МП, п'ятеро місцевих жителів звернулися у поліцію із заявами про подію

Про це станом на 18:00 розповів Суспільному заступник Камінь-Каширського районного відділу поліції Олександр Ольшевський. З його слів, із заявами про тілесні ушкодження ніхто не звертався. На місці медики надали допомогу одному чоловіку, від госпіталізації він відмовився.

Що кажуть представники ПЦУ і УПЦ МП

Як розповів місцевий житель Леонід, пів року тому релігійна громада ухвалила рішення про офіційний перехід до ПЦУ. Відтоді люди не можуть зайти на територію місцевого храму, бо їх туди не пускають прихильники УПЦ МП.

«Нам держава надала статут, державний реєстр, на землю документи. Це уже називається утримання пам’ятки архітектури, як у заручниках», — вважає чоловік і додає, що релігійна громада ПЦУ має усі необхідні документи на храм.

Житель Каменя-Каширського Леонід.
Житель Каменя-Каширського Леонід.

 Потрапити хо храму місцеві намагаються не вперше, каже жителька Каменя-Каширського Лариса Лефенко. «Ми уже збираємось четвертий чи п’ятий раз — говорить жінка. — Там багато моїх друзів. Я нічого проти них не маю. Їх просто обдурюють. Керманичі нашого району повинні перші зайти з документами, з усім. А поліція має забезпечити тільки мирний перебіг».

Місцева жителька Анна, яка прийшла з представниками УПЦ МП, сказала, що частина вірян відмовилася переходити у ПЦУ, тому продовжують служити у храмі. «Ми не хочемо, щоб це було ось так, щоб вони захвачували. Хто хоче, має право вибору. Має право, до якої хоче церкви», — зазначила вірянка УПЦ МП.

Розмова із місцевою владою

Простоявши дві години біля храму і не потрапивши до середини, представники релігійної громади ПЦУ пішли до місцевої влади, аби остаточно врегулювати питання. Спершу люди поспілкувалися з Камінь-Каширським міським головою Олегом Пасем. З його слів, доступ до храму представникам ПЦУ має забезпечити поліція.

 

 «Розумію, церква має бути українська в Україні. Усе! Третього шляху у нас не дано. Я спілкувався з головою, як переходили у Старій Вижві: приїхала поліція, подивилась документи, завела людей», — каже міський голова.

Поспілкувалася з представниками релігійної громади також заступниця Камінь-Каширської районної адміністрації Юлія Подерня-Масюк. Вона зазначила, що влада вплинути на ситуацію не може.

Заступниця голови Камінь-Каширської районної адміністрації Юлія Подерня-Масюк.
Заступниця голови Камінь-Каширської районної адміністрації Юлія Подерня-Масюк.

 «Згідно чинного законодавства усе, що від нас залежало, ми усе виконали. Адміністрація не наділена тими повноваженнями для того, щоб забезпечити доступ зайти у церкву для громади», — сказала посадовиця.

Зі слів мешканки Галини Какалюк, представники релігійної громади ПЦУ планують звернутися у Державне бюро розслідувань, якщо доступ до церкви буде заблокований і надалі.

Реклама Google

 

Telegram Channel