Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Виготовлення теплиць стало сімейною справою подружжя з Волині

Займаємося справою, яка обом до душі!

Фото: facebook.com.

Виготовлення теплиць стало сімейною справою подружжя з Волині

Уже протягом двох років сім’я Олександра та Мар’яни Оніщуків із Замшан займається виготовленням теплиць

Чоловік і жінка купують металопрофіль, ріжуть, гнуть його, щоб сформувати дуги потрібного розміру, роблять розбірну конструкцію і монтують її на місці в замовників. Хоч займаються цією роботою порівняно недавно, але гарно зарекомендували себе у Ковельському, колишніх Ратнівському, Старовижівському, Любешівському та Камінь-Каширському районах. Вони охоче розповіли, як навчилися виготовляти парники, які стають зараз дедалі популярнішими.

Про це пише районна громадсько-політична газета «Ратнівщина».

Ще до війни подружжя хотіло встановити собі парника. Поцікавилися на місці, пошукали у Волинській області – нічого не знайшли. Вивчили питання в інтернеті.

«Було дорого. Матеріали сумнівної якості. Міста, в яких виготовляють – Полтава, Дніпро, Одеса. Доставка дуже дорога. Порахували, що це нам аж ніяк не вигідно. Тому стали вивчати питання з іншого боку – як зробити її власноруч», – каже Олександр. 

«Першу теплицю для себе ми робили цілий лютий місяць», – додає Мар’яна.

«Спроектували, змоделювали, на папері намалювали ескіз, в інтернеті подивилися приблизно, як має вийти. Верстата, на якому можна гнути метал під потрібним кутом, самі зробили. Там теж треба дуже прискіпливо все розрахувати. Мені одразу здалося, що все це легко, але не все так просто, як здавалося на перший погляд. Треба було багато розрахунків. Купувати верстат не хотіли, бо ціни і якість були не відповідними», – продовжує Олександр.

Ось так пара і зробила собі теплицю, а далі люди почали питати, чи не зробили б їм. Тоді й прийшла до Оніщуків думка: а чом би й ні? Налаштувалися і почали робити.

Найголовніше в цій роботі – мати багато місця. Треба, щоб було де розміститися.

«Ніби, здається, що це просто каркас, але треба ж ту дугу десь виставити, скласти. Зварювання, фарбування – це все робочі процеси, які треба організувати, але нам це подобається. Мені ця сфера ну чужа, бо працював на будівництві, ремонтував автомобілі, відповідно ази знав. З часом наловчилися з дружиною робити теплиці різних розмірів і форм», – каже Олександр.

Зараз вирощування овочів у теплицях стає дедалі популярнішим чи то через зміну клімату, чи то через бажання людей обробляти меншу площу, а збирати з неї більший урожай. Ті, хто навчився працювати в теплиці, відчув переваги, а хто ніколи не пробував, переконує, що це зайва трата грошей. 

«Загалом, людям недешево купити готову теплицю з установкою. Замовляють хтось на подарунок для близьких, хтось – фанат городництва. Городина зараз дешева. Людям вигідніше купити готове, ніж вирощувати своє. Але ті, хто замовляє, раді, що ми самі встановлюємо теплицю, бо це забирає багато часу і не кожен вміє та знає, як це зробити», – каже Мар’яна.

Подружжя Оніщуків трудиться увесь рік. Взимку роблять металеві конструкції, щоб навесні чи восени встановлювати теплиці людям, а з ранньої весни працюють у своїх теплицях. Вирощують розсаду помідорів, перцю, капусти, доглядають за овочами. Вони дуже прості і доступні люди. У них є якась своя сімейна гармонія, яка дуже відчувається, коли спілкуєшся з ними. І цей особливий шарм, свої життєві цінності вони передають синочкові – першокласникові Іванкові, який зростає у працелюбній сім’ї, де його вчать цінувати людську працю.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Донечку загиблого Героя з Волині привітали з Днем народження.

Реклама Google

Telegram Channel