Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Данілова звільнили з поста голови РНБО за те, що назвав дипломата з Китаю нецензурним словом? (Відео)

Данілов нецензурно перекрутив ім’я китайського посланця Лі Хуея.

Фотоколаж із сайту telegraf.com.ua.

Данілова звільнили з поста голови РНБО за те, що назвав дипломата з Китаю нецензурним словом? (Відео)

Експерт Володимир Фесенко переконаний, що «хамські й неприпустимі висловлювання» Олексія Данілова вдарили по «титанічних зусиллях» дипломатії щодо Китаю

26 березня президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки й оборони (РНБО). Його замінить ексголова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко.

Експерти у коментарях для «Фокусу» припустили, що стало причиною для такого рішення.

Політолог Віктор Небоженко впевнений, що Данілов – «випадкова людина» у владній команді.

«Насправді нічого дивного у відставці Данілова не має – Офіс президента давно шукав йому заміну. До того ж не слід виносити за дужки той факт, що Данілов перебував у досить гострому, перманентному конфлікті з очільником ОП Андрієм Єрмаком. Думаю, цей фактор зіграв далеко не останню роль. Але, припускаю, що Данілову знайдуть якусь іншу роботу – десь біля Кабміну. Вони його в жодному разі не виженуть на вулицю», – зазначив експерт.

Водночас політолог Володимир Фесенко назвав звільнення Данілова «абсолютно закономірним, логічним і правильним рішенням».

«Претензії до роботи Данілова накопичувалися достатньо давно – ще з періоду до повномасштабного вторгнення. Але, враховуючи той факт, що він – командний гравець, претензії до нього хоч і були, але не критичні», – пояснив він.

На думку експерта, безпосереднім приводом для звільнення стала «абсолютно нетерпима ситуація» з наслідками для української дипломатії.

«Йдеться про те, що в одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю Олексій Данілов дозволив собі хамські й неприпустимі висловлювання в нецензурній формі проти китайського спецпредставника, який нещодавно був на переговорах в Києві», – пояснив Фесенко.

З його слів, ця ситуація стала «величезним ударом» по «титанічних зусиллях» Зеленського й дипломатів. Україна вела «надзвичайно делікатну форму діалогу» з Китаєм.

«І тут раптом виходить Данілов і своєю заявою відкидає нас дуже далеко назад в роботі залучення Китаю до участі в глобальному саміті миру. З високою долею вірогідності саме це стало причиною звільнення Олексія Данілова», – підкреслив політолог.

Що сказав Олексій Данілов про спецпредставника Китаю?

18 березня у Politico повідомили, що Китай бойкотуватиме мирні переговори щодо війни в Україні, якщо на них не будуть присутні представники з Росії. 19 березня з цього приводу в ефірі телемарафону дав коментар Олексій Данілов. Емоційно говорячи про позицію України у питанні перемовин, він спотворив прізвище спеціального представника Китаю з питань Євразії Лі Хуея.

«Що стосується Лі Хуея, я хочу всім нагадати: без нас ніхто нашу долю вирішувати не буде. Ми не дозволимо нікому, жодній країні, без нас, без волі нашого народу щось там вирішувати. (…) Я не розумію, хто може нашими територіями, нашими землями отак брати й розкидуватися. Тому що якомусь Х*ї, я перепрошую, прізвище як там, або ще комусь там (здалося, — ред.), що вони мають це вирішувати», – сказав у прямому ефірі Данілов.

Коментар Олексія Данілова (про Китай та Лі Хуея — з 10:21):

Читайте також: Козаки сильніші за вікінгів: збірна України, програючи Ісландії, робить камбек і виходить на Євро-2024! (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel