Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Пам'ятку архітектури у Луцьку не вдалося повернути у комунальну власність

Прокуратура не змогла повернути у комунальну власність частину історичної будівлі.

Фото: Сила правди.

Пам'ятку архітектури у Луцьку не вдалося повернути у комунальну власність

Господарський суд Волинської області відмовив у позові прокуратури і не став повертати у комунальну власність приміщення історичної будівлі на вулиці Драгоманова, 1 у Луцьку

Майно намагалися забрати у приватного підприємства «КСАС».

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області від 7 березня 2024 року, пише Сила правди.

У грудні 2023 року Волинська обласна прокуратура звернулася до суду, аби визнати недійсним договір купівлі-продажу нежитлового приміщення площею 71,8 квадратних метрів, яке знаходиться у будівлі на вулиці Драгоманова, 1. Угода була укладена ще у 2006 році між відділом майна департаменту економіки Луцької міської ради та приватним підприємством «КСАС».

Прокуратура вважає, що приватизацію приміщення провели всупереч законодавству. Адже будинок ще з 1986 року віднесений до пам’яток архітектури місцевого значення. До того ж приміщення у ньому продали у період дії закону «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» (2005–2008 роки). Тож у суді вимагали повернути нерухомість у комунальну власність міста, а Луцька міська рада ці вимоги підтримала, аби у подальшому реконструювати та облаштувати там новий культурний простір. 

У рамках справи в лютому 2024 року Господарський суд наклав на приміщення арешт. 

Приватне підприємство «КСАС», яке володіє приміщенням, належить лучанину Степану Книшу. Фірма працює вже майже 23 роки, а її основна діяльність пов’язана з вантажним автомобільним транспортом.

У відповідь на позов представники підприємства пояснили, що у 2005 році вони орендували приміщення у будівлі по Драгоманова, 1. У тому ж році Луцька міська рада затвердила перелік об’єктів, які підлягають приватизації, куди включили й цю нерухомість. Тож підприємство у 2006 році викупило її, а також уклало охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини з управлінням культури і туризму Волинської облдержадмін.

У 2011 році прокуратура заявляла протест на рішення Луцької міськради щодо включення приміщення у перелік об’єктів для приватизації. Однак тоді міськрада його відхилила. Правоохоронці також зверталися до Волинського окружного адміністративного суду, який відмовив у позові і не став скасовувати рішення ради. З-поміж причин відмови суд вказував, що прокуратура не надала документів на будинок та доказів того, що на момент прийняття рішення він був оформлений як пам’ятка культурної спадщини місцевого значення. 

У 2023-му до позовної заяви додали паспорт об’єкта культурної спадщини та облікову картку об’єкта. Втім, суд зазначив, що ці документи були складені у 2017-му, тобто більше ніж через 10 років з моменту приватизації приміщення. До того ж, ще перед продажем майна, прокуратура перевіряла законність цієї угоди і тоді не знайшла порушень. 

Зважаючи також на те, що прокурор не вживав дій для повернення майна у комунальну власність понад 12 років, позов і цього разу відхилили. Також Господарський суд Волинської області скасував арешт приміщення. Таким чином, частина історичної будівлі залишилась у приватній власності.

За словами краєзнавця Олександра Котиса, на початку XX століття будівля по вул. Драгоманова, 1 належала лучанину Шльому Берковичу Осіпову й мала комерційне призначення. На першому поверсі розташовувалися різні магазини, бюро, ательє, контори тощо. 

«Із відомих закладів у цьому будинку працювало фотоательє «Рафаель», яке належало Соломону Гурвічу. Також тут був магазин жіночих і чоловічих костюмів з Одеси, аптека, книгарня, контора Луцького кредитного товариства», – розповів Олександр Котис.

Власника підприємства «КСАС» Степан Книш відмовився будь-що коментувати.

Наразі будівля знаходиться у занедбаному стані й потребує реконструкції.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel