Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
44 країни підтримали створення спецтрибуналу для країни-агресора

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає під час міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі, Нідерланди, 2 квітня 2024 року.

Фото: Piroschka Van De Wouw

44 країни підтримали створення спецтрибуналу для країни-агресора

За підсумками конференції «Відновлення справедливості для України», яка 2 квітня відбулась у Гаазі (Нідерланди), представники 44 держав підтримали ідею створення спецтрибуналу для росії за злочини, які були скоєні проти України під час війни

Політики ухвалили відповідну декларацію.

Про це повідомляє пресслужба уряду Нідерландів, пише Суспілне.

Загалом у конференції брали участь 57 країн. Документ підтримали 44 держави. Серед них: країни-члени Євросоюзу, Канада, Грузія, Японія, Молдова, Нова Зеландія, Велика Британія та Сполучені Штати.

Країни вітають обіцянки, озвучені на конференції різними державами, щодо подальшої підтримки розслідувань, та відзначають роль усіх інституцій, вже залучених до роботи, у тому числі Міжнародного кримінального суду, який видав безпрецедентний ордер на арешт Володимира Путіна.

У декларації також вітають торішнє створення Міжнародного центру з притягнення до відповідальності за злочин агресії проти України (ICPA) при Євроюсті як координаційної платформи за участі України та п’яти держав-учасниць Спільної слідчої групи (JIT), із залученням США та Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, що є підтримкою для національних розслідувань.

Держави підтверджують наміри працювати над створенням спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії проти України, що сприяло б покаранню вищого військово-політичного керівництва рф, та «вітають значний прогрес у цьому напрямку», закликаючи інші країни й міжнародні організації допомогти з напрацюванням юридичної бази та міжнародної підтримки для завершення цього процесу. Також вітають готовність Нідерландів прийняти цей спецтрибунал.

Глава української дипломатії Дмитро Кулеба зазначив, що якщо на початку повномасштабної війни до ідеї спецтрибуналу ставилися скептично, то тепер її підтримують багато держав і вона знайшла відображення у підсумковій декларації конференції.

«Вдячний усім країнам, які визнають важливість результатів у цьому питанні. Переконаний, що ми, працюючи разом, зможемо знайти усі необхідні рішення, щоби трибунал став реальністю. Потрібен ще один ривок, щоб завершити цю справу», – заявив Кулеба.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У боях поблизу Часового Яру загинув легендарний командир Сокира.

Реклама Google

Telegram Channel