Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Найкращий на Волині птахознавець розповів про рекордну кількість перелітних мартинів, які зупинилися на одну ніч на Поліссі

Мартини на території нацпарку «Прип'ять-Стохід».

Фото – з фейсбук-сторінки Національного парку «При’пять–Стохід».

Найкращий на Волині птахознавець розповів про рекордну кількість перелітних мартинів, які зупинилися на одну ніч на Поліссі

У Камінь-Каширському районі зафіксували найбільшу міграцію цих птахів за останні 10 років

На території національного природного парку «Прип'ять-Стохід» орнітологи зафіксували найбільшу міграцію мартина звичайного за останніх десять років в кількості 2 000 особин.

Таку кількість мігруючих птахів помітили в один із вечорів наприкінці березня на озері Люб'язь Камінь-Каширського району, розповів «Суспільному Луцьк» заступник директора з наукової роботи нацпарку Михайло Химин.

«Вони бувають тут кожного року, пролітають. Їх може й стільки немає зараз уже. Це був один із вечорів, що помітили їх дуже багато. На вечір птахи були на озері, переночували й полетіли. Але невелика частина мартинів залишається і гніздиться», – зазначив начальник відділу нацпарку.

Зі слів Михайла Химина, у 1990-ті роки мартинів звичайних на Волині гніздилося значно більше, ніж тепер: через те, що клімат став сухіший, в останні роки орнітологи гніздування в області майже не фіксують.

Мартини на території нацпарку «Прип'ять-Стохід». Фото – з фейсбук-сторінки Національного парку «При’пять–Стохід».
Мартини на території нацпарку «Прип'ять-Стохід». Фото – з фейсбук-сторінки Національного парку «При’пять–Стохід».

 Перелітний шлях мартинів, зазначив Михайло Химин, простягається узбережжями поблизу великих водойм від Африки до Європи й навпаки, тому майже щороку цих птахів можна помітити на Волині.

«Звичайно, порахувати всіх мартинів неможливо, але я своєрідна методика. Похибка 100–200 особин. Далі вони полетіли може в Білорусь, може в Київську область. Але є потоки міграційні, і вони можуть летіти спочатку в одному напрямку, а потім розходитися», — сказав начальник відділу нацпарку.

Наразі на території національного природного парку «Прип'ять-Стохід», додав заступник директора Михайло Химин, триває міграція таких птахів, як свищ євразійський, брижач (турухтан), лиска звичайна тощо.

А за цим посиланням ви можете переглянути наш фільм про незвичне хобі, яке стало улюбленою роботою Михайла Химина – «Ловець птахів із Сваловичів».

Реклама Google

Telegram Channel