Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
На Волині пів сотні дівчат зараз навчається на трактористок

Волинь — аграрна область, тому потреба в трактористах величезна.

Фото: suspilne.media.

На Волині пів сотні дівчат зараз навчається на трактористок

Щороку заклади профтехосвіти Волині випускають до 800 спеціалістів, але потреба у людях цієї професії постійно зростає

У Колківському центрі професійної освіти зараз навчається понад пів тисячі учнів, 300 з яких здобувають професію тракториста, каже директорка закладу Людмила Панасюк.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного. 

Юлії Невидюк – 16. Дівчина другий рік вчиться керувати трактором. Каже: це її мрія з дитинства.

«Мені це дуже подобається. І зараз такий час, що війна, хлопців мобілізовують, немає кому сіяти. А дівчата будуть їх заміняти, як не крути», — говорить учениця Юлія.

Учениця другого курсу Дарина Тюхтей розповідає: планувала стати швачкою, але з початком повномасштабної війни передумала.

«Я зрозуміла, що чоловіків будуть мобілізовувати. Кому, як не жінкам, треба працювати. Це треба вміти, тому і вирішила піти на тракториста. Мої рідні повністю мене підтримали. Я буду тут, на рідній землі, обробляти, вирощувати хліб», — каже учениця Дарина.

За словами помічника майстра Юрія Матвійчука, у машинно-тракторному парку Колківського центру профосвіти — 36 тракторів і навчальний полігон, де двічі на тиждень відбуваються практичні заняття.

«В групах трактористів навчається приблизно по дві дівчини. Дівчата в нас навчаються доволі легко. На відміну від хлопців, вони сприймають інформацію швидко, якось спокійніше і вдаліше в них виходить», — каже Юрій Матвійчук.

Торік у Колківському центрі професійної освіти на спеціальність «тракториста» був конкурс, розповіла директорка закладу Людмила Панасюк, яка за освітою — трактористка. З її слів, завдяки конкурсу вдалося відібрати кращих і сформувати потужні групи.

«За період війни в нас 10 дівчат навчається. І також доросле населення, яке проходить підвищення кваліфікації. Жінки також ідуть, бо чоловіків позабирали на війну, а вони мають землю, мають техніку. В нас 17 жінок здобули цю професію за останніх два роки», — говорить Людмила Панасюк.

За попитом і популярністю професія тракториста у волинських училищах посідає п'яте місце. Зараз на трактористів навчається 1200 учнів із семи тисяч, каже заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Ткачук.

На Волині, окрім Колківського центру профосвіти, трактористів готують ще у п'яти закладах: у Берестечку, Старій Вижівці, Торчині, Любешеві, Володимирі.

«Раніше у характеристиці були обмеження через стать, жінкам було заборонено навчатися на трактористів, бо нелегкі умови праці. Сильна вібрація дуже згубно діє на жіночий організм, але техніка міняється і вимоги змінилися», — говорить Олександр Ткачук.  

За словами Олександра Ткачука, всіх трактористів, які працювали офіційно, мобілізовано до лав ЗСУ. Волинь — аграрна область, тому потреба в трактористах величезна.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині відкрили ще один «Клас Безпеки» (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel