Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
У Ковелі сприятимуть розвитку патронатних сімей, як альтернативу інтернатам та спецшколам

На сьогодні у Волинській області працює лише одна патронатна сім'я.

Фото: Фейсбук.

У Ковелі сприятимуть розвитку патронатних сімей, як альтернативу інтернатам та спецшколам

Ковель став учасником нового загальнонаціонального проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Окрім Ковеля, до нього долучились також 184 громади з 21 області України. Мета – збільшити кількість патронатних сімей, які стануть для соціально вразливих дітей альтернативою інтернатним закладам.

Про це повідомляє Ковельська міська рада.

До липня 2025 року громади-учасниці отримуватимуть матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. Нині у рамках проєкту в місті пропонують програму навчання для кандидатів на патронат.

Учора міський голова Ігор Чайка підписав Договір з міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині». Разом з тим, у Ковелі відбулась презентація ініціативи, у якій взяли участь представники соціальних служб, правоохоронних органів, релігійних громад.

У форматі семінару обговорили тонкощі розвитку патронату, переваги такого виду діяльності.

Патронатна сім'я – це оплачувана державою робота, яка створюється як альтернатива інтернатам та спецшколам. Вихователь та помічник вихователя в патронатній сім'ї надають тимчасовий прихисток дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

На сьогодні у Волинській області працює лише одна патронатна сім'я, яка надає професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, котрі тимчасово не можуть проживати у своїх родинах.

«Така форма соціальної послуги є найбільш гуманною для дітей, які опинились в складних життєвих умовах. Їх влаштовують не до закладів, а до професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином хлопчик чи дівчинка залишається у своїй громаді, зберігає контакти з родичами. Це менш травматично для дитини»,- розповіла експертка проєкту Наталя Скубій.

Наразі патронатна сім’я отримує повний соцпакет від держави: пенсійний стаж, відпустку та зарплатню - 5 прожиткових мінімумів. Окремо вихователі отримують кошти на утримання дитини.

Всього в Україні на сьогодні працюють близько 300 патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, щонайменше 8000. Завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» кількість патронатних сімей має подвоїтися.

Спеціалісти зазначають - стати патронатним вихователем може кожен, хто виявить таке бажання та виконає необхідні умови. Деталі можна дізнатись у службі у справах дітей.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Володимирі призначили одноразові грошові допомоги.

Реклама Google

Telegram Channel