Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Ми не знаємо, де утримують Червінського, не виключаємо передачі його росіянам – адвокат

Роман Червінський.

Stas

Ми не знаємо, де утримують Червінського, не виключаємо передачі його росіянам – адвокат

Адвокат розвідника Романа Червінського Андрій Йосипов в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив, що ні захисники, ні родина не знають, де зараз перебуває Червінський

 Адвокат нагадав, що 19 квітня опівночі сплив термін запобіжного заходу тримання під вартою. Суд у Кропивницькому не ухвалив жодного рішення щодо продовження запобіжного заходу, однак Червінського із приміщення суду вивезли у невідомому напрямку. Захисники офіцера розвідки побоюються, що з урахуванням численних успішних спецоперацій за участі Червінського проти росії його можуть таємно передати державі-агресору.

Станом на 18.30 ні нам, як захисникам, ні дружині Червінського, ні його родині не відомое місце перебування Червінського. 19 квітня пізно ввечері він мав бути звільнений з-під варти. Але станом на сьогодні його місце перебування нам достеменно невідоме. Ми зверталися із заявами як про викрадення, так і про незаконне утримання Червінського до правоохоронних органів. Станом на сьогодні будь-якої інформації про те, де саме він перебуває, у нас немає», – заявив Йосипов.

«Із засобів масової інформації ми бачили начебто факт того, що його конвоювали до слідчого ізолятора в місті Кропивницький. Але з урахуванням обставин конвоювання, а саме – як його перевозять, неодноразово міняють автомобілі, і з урахуванням того, що ми навіть не бачили, що саме його дійсно посадили в автомобіль, яким здійснюється конвоювання, то сказати на 100%, гарантувати, що він перебуває в умовах слідчого  ізолятора, ні я як захисник, ні його родичі не можуть», – говорить адвокат.л

«Протягом вже двох діб правоохоронні органи не реагують на наші звернення», – констатує Йосипов.

«У нас була інформація про факт перебування Червінського в розшуку в російській федерації. І я дуже б не хотів забігати наперед, але не виключатиму того факту, і принаймні ми будемо перевіряти той факт, що Червінський міг бути викрадений – це лише в якості припущення – для передачі ворогу. Я такого факту також до кінця не буду відкидати. Чому? Тому що повторюся, історія Червінського і історія його спецоперацій щодо наших ворогів достеменно відома не лише суспільству. Ті операції, про які відкрито можна було вже говорити по результатам їх завершення. І щодо «вагнергейту», і щодо Цемаха. Біографія Червінського викликає у нас побоювання, що він може і не перебувати в умовах слідчого ізолятора», – зауважує адвокат.

«Нам було б набагато спокійніше, якби той запобіжний захід був би продовжений, але ми достеменно б знали, що є відповідне рішення суду про продовження. Законне воно, незаконне, обґрунтоване воно, не обґрунтоване – то вже інше питання. Ми б реагували відповідним чином. А от сама відсутність інформації, зокрема і з Кіровоградського районного суду про ухвалення будь-якого рішення, на підставі якого його можна утримувати під вартою, відсутність інформації від правоохоронних органів протягом двох діб про його місце перебування і відсутність реакції на наші заяви, відсутність інформації від самого органу досудового розслідування і органу прокуратури в цьому кримінальному провадженні, інформації безпосередньо захисникам і родині – це все дійсно змушує нас – повторюся, лише виключно в якості припущення – думати про найгірше», – зазначив Йосипов.

«Мені дуже б не хотілося думати про найгірше, але з урахуванням біографії Червінського, з урахуванням тої критики, яку від висловлював, критики у справі «вагнергейту», критики Єрмака і Зеленського у справі щодо передачі Цемаха російській федерації, одного з ключових свідків по справі малазійського Боїнга, збитого над територією України. Я дуже надіюсь, що з понеділка, коли в трохи більш якіснішому режимі запрацюють і судова інституція, і правоохоронна система, у нас буде трохи більше інформації. Але станом у сьогодні у нас інформації ніякої – як ні в нас, так ні в родини щодо місця перебування Червінського. Та інформація, яка є у відкритому доступі щодо можливого його конвоювання до слідчого ізолятора у місті Кропивницький вона не підтверджена ніяким чином», – резюмує адвокат Романа Червінського.

Слід зазначити, що Червінський був одним із озвідників, які у 2020 році організували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні. Однак операція зірвалась, виліт «вагнерівців» відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.

Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт». Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки.

Реклама Google

Telegram Channel