Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Священник-митець з Волині проводить арттерапію для поранених воїнів

Воїни, які пройшли пекло війни, мають відчувати, що вони тут потрібні, що про них пам’ятають.

Фото: Фейсбук.

Священник-митець з Волині проводить арттерапію для поранених воїнів

У музейному просторі «Окольний замок» обласного центру відбулася виставка живописних творів військових, які проходять реабілітацію

До арттерапії долучилося близько двадцяти бійців. У Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій Луцької МТГ два місяці вони малювали під супроводом художника ієрея Дмитра Зінька.

Про це інформує Волинська єпархія Православної Церкви України.

Отець Дмитро – настоятель луцької парафії Ікони «Всецариця», керівник КП «Центр туристичної інформації та послуг», кандидат історичних наук.

Панотець розповідає, що спершу дуже хвилювався: «Мене підтримала дружина. Матінка Ольга – вчитель, тож радила, як спілкуватися з воїнами, і ділилася, чому для них така спільна робота є важливою».

З кожним новим заняттям, за спостереженням священника, чоловіки все більше розкривалися й заохочувались. Усі картини вони створювали у стилі флюїд-арт. Це техніка малювання рідким акрилом. За словами о. Дмитра, вона дуже підходить для людей, які мало обізнані з живописом або й жодного разу не брали до рук пензля. Воїни самі обирали тематику та кольори. Одні намагалися зобразити природу, інші – свої емоції.

«Під час творчого процесу вони забували про свій стан, багато усміхалися, а коли завершували картини, то раділи наче діти», – розповідає душпастир.

Усі матеріали для цієї роботи, і вже не вперше, закупила ГО «Елеос-Волинь». Голова організації Наталія Райниш розповідає, що у хлопців з’явилася можливість відчути себе в іншій ролі, відволіктися, побути художником. Уже згодом виникла ідея створити виставку цих картин.

«Це необхідно, аби був отой місточок між військовими та цивільними. Воїни, які пройшли пекло війни, мають відчувати, що вони тут потрібні, що про них пам’ятають. Ця виставка має вкотре нагадати і нам про тих, кому ми повинні щодня дякувати за життя», – вважає Наталія Райниш.

Виставка творів військовослужбовців, а також їхніх світлин в Окольному замку триватиме до кінця квітня.

ГО «Елеос-Україна» працює з липня 2014 р. і представляє Синодальний відділ соціального служіння ПЦУ. Назва «Елеос» («еλέος») із грецької перекладається як «милість, милосердя, співчуття». Основні напрямки діяльності – поміч хворим, паліативна допомога, робота з пенітенціарними закладами, військовими капеланами, соціальний супровід, робота з людьми, які нездужають на ВІЛ, тощо. Крім цього, «Елеос-Україна» має багато благодійних проєктів: забезпечення гуманітарними наборами потребуючих із різних областей; прихисток (дім) Святої Ольги для жінок і матерів з дітьми, які постраждали від насилля; допомога кримським татарам; інформаційна кампанія з подолання коронавірусу та інші. Регіональна філія «Елеос-Волинь» розпочала діяльність із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла в лютому 2022 р.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel