Курси НБУ $ 39.36 € 42.40
Сучасне машинобудівне підприємство в Україні: що воно виробляє

Реклама.

Фото: navigatorl.com.

Сучасне машинобудівне підприємство в Україні: що воно виробляє

Ситуація, що склалася в Україні, демонструє, що піхота була і залишається основною рушійною силою на полі бою, попри велику кількість військової техніки, від артилерії до безпілотників. Подібною опорою, тільки для економіки країни, є сьогодні машинобудування. Саме воно є двигуном попиту в безлічі промислових сфер, створює довгий ланцюжок формування зарплат та інших фінансових нюансів, допомагає несировинному експорту розвиватися тощо.

В умовах воєнного періоду практично кожне машинобудівне підприємство займається тим, щоб задовольнити всі потреби оборонної сфери. Крім того, вже після відновлювати країну без розвиненої належним чином машинобудівної галузі буде справою вкрай складною. Navigator L ділиться інформацією про поточну ситуацію в країні.

Як зараз працюють машинобудівні підприємства?

Поточне розмаїття машинобудівних компаній в Україні дуже велике. У 2024 році їх можна поділити на три ключові виробничі категорії:

  • машини та обладнання;
  • транспорт;
  • електрообладнання.

Крім них існує також безліч категорій і підкатегорій, підприємств.

У воєнний час окремі машинобудівні виробництва успішно підвищують обороти завдяки фінансуванню з держбюджету, а також за допомогою вивчення й освоєння нових видів товарної продукції.

Відповідно до даних статистики стратегічних досліджень за 2023 рік, саме оборонна промисловість є найбільшим двигуном відновлення економіки країни. У 2024 році вітчизняний оборонно-промисловий комплекс збільшився втричі, як порівняти з показниками дворічної давності. Далі передбачається тільки ще більше зростання.

Активне просування відзначено також за такими напрямами в машинобудуванні:

  • авіабудування та ремонт;
  • бронетехніка;
  • зброя високої точності;
  • радарні системи тощо.

За заявою офіційного представника Верховної Ради, протягом року планують витратити понад 260 млрд грн на закупівлю, виготовлення та ремонт озброєння.

Наприклад, за один тільки грудень було виготовлено близько 30 самохідних артилерійських установок «Богдана». Їх виготовленням на сьогодні займається понад 20 підприємств і кілька сотень людей, включно з заводами важкого верстатобудування в Україні, чиї виробничі потужності вдалося перемістити в безпеку.

Цього року Міністерство оборони готує замовлення на створення понад 700 броньованих бойових автомобілів. Наразі в усій країні проєктуванням і створенням такого транспорту займається лише кілька компаній.

Бойові безпілотники

За розпорядженням президента Зеленського було створено особливі війська, які контролюють безпілотні системи. Тому виробництво дронів дуже швидко стало новою окремою підкатегорією машинобудівної галузі. З 2023 року і на сьогодні понад двісті вітчизняних копаній уже займаються або створенням бойових безпілотників, або відповідних сервісів. На поточний 2024 рік заплановано на порядок підвищити кількість дронів на фронті.

Сприяти втіленню цього плану буде і те, що за останні роки в Україні було ухвалено кілька десятків законів і НПА, які дають змогу серйозно спростити виробництво бойових безпілотників. 

Варто зазначити й те, що турецька компанія Baykar організувала будівництво заводу з виготовлення дронів на території України. Про це стало відомо ще в лютому, і очікується, що будівництво закінчиться приблизно через рік. Планується також створювати близько 120 Байрактарів на рік.

Не тільки оборона

Утім, виготовляється зараз не тільки військова техніка. Так, «Укрзалізниця» підписала довгостроковий контракт на постачання нових пасажирських вагонів. Крім того, деякі підприємства виробляють машини різного призначення, використовуючи для цього імпортні шасі. За підсумками 2023 року, наприклад, компанія «Техкомплект» збільшила кількість виробленої техніки до ста одиниць. Це, своєю чергою, у півтора раза перевищує показники 2022 року. Ба більше, параметр близький до показників довоєнного періоду.

Крім цього, до шкіл Києва, Полтави та Ужгорода ще минулого року доставили шкільні автобуси, що виготовили саме заводи машинобудування в Україні.

Що очікується пізніше?

З настанням періоду вже після війни сильно зросте необхідність у спеціалізованій техніці: міношукачах, машинах для транспортування вибухонебезпечних предметів тощо. Протягом тривалого часу будуть актуальними і запчастини для цієї та іншої спецтехніки.

Багато великих підприємств в Україні займаються цим уже зараз. Наприклад, у Харкові не так давно було створено першу машину, яка готує ґрунт до розмінування. Якщо говорити про служби, що працюють із розмінуванням акваторій, їм буде корисна інша розробка українських машинобудівників - катер, виконаний з HDPE - матеріалу нового покоління, в основі якого лежить поліетилен високої щільності.

Масштабування транспортної інфраструктури, включно з введенням країни в транс'європейські мережі, потребує істотних зрушень у галузі транспортного машинобудування. Розвиток спектра цієї галузі автоматично створюватиме позитивний ефект і в інших українських економічних сферах. Як мінімум, у важкій промисловості. 

Реклама Google

Telegram Channel