Курси НБУ $ 40.65 € 43.48
У Луцькому СІЗО презентували виставку про політв'язнів національно-визвольного руху (Відео)

Світлина та особиста картка волинянина Івана Гончарука.

Фото: facebook.com.

У Луцькому СІЗО презентували виставку про політв'язнів національно-визвольного руху (Відео)

Світлини та особисті картки ув’язнених за політичними статтями розмістили в коридорах ізолятора між камерами

За словами ініціаторки проєкту «В’язниця. Історія. Люди» Алли Попружної, виставка просвітницька і має на меті познайомити працівників СІЗО та ув’язнених з учасниками національно-визвольного руху. Каже: в сучасній Україні категорія «політичний в’язень» відсутня.

Про це пише Суспільне.

«Політичний в’язень — це категорія, сформована в часи російської імперії, згодом радянської. Характеристика демократичного суспільства – наявність широко кола інакомислення, опозиційних думок, але які не загороджують державі», — говорить Алла Попружна.

Начальник пенітенціарного закладу Андрій Гульоватий розповів, що на світлинах зображені 10 в’язнів, які відбували покарання або очікували на вирок у тюрмах ще радянського Луцька.

Серед них – останній вояк УПА, волинянин Іван Гончарук, який відсидів в таборах Колими. Згодом чоловік був повторно засуджений за сфальсифікованою справою та розстріляний у 1989 році.

«По картці написано «ІМН – ісключительная мєра наказанія – расстрєл». Його приговорюють до розстрілу, він приїжджає до нас, після чого його відправляють на Київ СІЗО і далі він зникає. Де похований, ми не знаємо», — каже начальник Луцького СІЗО Андрій Гульоватий.

Мирослав Маринович провів сім років в радянських таборах суворого режиму та п'ять років на засланні за нібито антирадянську агітацію та пропаганду.

«Я тримав тривалу голодівку у своєму політичному таборі – 20 діб і КДБісти на мене дуже злилися, що я цю голодівку тримав», — розповідає політв'язень часів СРСР зі Львова.

Виставку також презентували на факультеті історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки. Як наголошує регіональна представниця інституту національної пам’яті Леся Бондарук, скільки політичних в’язнів було засуджено в радянській Україні — підрахувати неможливо.

«Велика кількість людей була депортована через те, що їхній родич був арештований. Останній політичний в’язень, якого звільнили з ГУЛАГУ у листопаді 1990 року, — це Богдан Климчак», — каже Леся Бондарук.

Виставка в СІЗО буде постійною, у ВНУ імені Лесі Українки вона демонструватиметься місяць. Опісля її покажуть у всіх музеях Волинської області, додала регіональна представниця інституту національної пам’яті.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині судили росіянина, який виправдовував рф.

Реклама Google

Telegram Channel