Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Які проблеми турбують мешканців Володимирської громади

Брифінг міського голови.

Фото: facebook.com.

Які проблеми турбують мешканців Володимирської громади

28 травня міський голова Ігор Пальонка провів брифінг для представників місцевих ЗМІ

Очільник дав відповіді на питання, що передусім цікавлять мешканців громади.

Про це інформує Володимирська міська рада.

Оскаржено тендер на будівництво реабілітаційного центру. Що далі?

Міський голова зазначив, що завжди вболіває за те, щоб будівництво розпочалось якнайшвидше.

- У місті є два об’єкти, на яких затягується цей процес. Та нагадаю, що місцева влада не має повноважень впливати на тендерні процедури. У випадку реабілітаційного центру на торги зайшло дві фірми, однак підприємство, яке подало меншу цінову пропозицію, було відхилено з причини неналежного оформлення окремих документів. Воно подало скаргу в антимонопольний комітет, який зобов’язав скасувати результати торгів. Це і відбулось. Тому ТМО буде оголошувати новий тендер. Якщо переможе підприємство, яке має достатньо оборотних коштів, процес будівництва піде швидко. Якщо ні – звичайно, будуть відтермінування у термінах здачі в експлуатацію.

Затягується і будівництво укриття ліцею ім. О. Цинкаловського. Які тут перспективи?

- Поки що будемо далі користуватись укриттям собору Різдва Христового. Найближчим часом оголосять тендер, віримо, що зайде добросовісний будівельник, який зведе це укриття. Але нині є дефіцит кадрів, багатьох забирають на службу у збройні сили. Тому спрогнозувати терміни виконання робіт дуже важко. Підкреслю, що під час виготовлення проєктної документації змінились державні будівельні норми, тож проєктант був змушений вносити зміни у проєкт, який уже перебував на стадії завершення. Змінений проєкт пройшов експертизу, але оскільки він передбачав водночас і зведення корпусу над укриттям, нині відбувається розбиття його на два етапи. За словами проєктанта, до кінця травня уже проведуть відповідну експертизу. Тоді оголосять тендер на будівництво першої черги, а саме укриття.

Про брак кадрів.

- Керівники комунальних підприємств постійно наголошують, що є люди, які готові працювати, але бояться іти на офіційну роботу, щоб не потрапити на службу в ЗСУ. Багатьох на фронт уже забрали. І ми справді гостро відчуваємо нестачу робочих рук. Шукаємо нині косарів, є чимало інших вакансій.

Триває оновлення даних усіх військовозобов’язаних. Чи оновили свої дані? Як триває цей процес у нашому ЦНАПі?

- Звичайно, я оновив свої дані у застосунку. Чинне законодавство дозволяє мені бути заброньованим до завершення дії воєнного стану. У громаді масового поновлення даних не спостерігаємо. Хоч і ведеться роз’яснювальна робота, всі знають про відповідальність, але оновлювати дані не поспішають. Переважно це роблять люди, які офіційно працюють на підприємствах і по них і так уже є уся інформація.

Розпочався ямковий ремонт вулиці Ковельської. Скільки він триватиме?

- За попередньою інформацією, замовником робіт є обласна служба відновлення. Передбачено полатати ямки площею 200 м кв. Вчора вирізали 110 м кв., сьогодні мають їх заасфальтувати. За сприятливої погоди, зроблять і решту запланованого упродовж цього тижня.

Уже пів року бюджет міста не отримує великих надходжень від військового ПДФО. Як він наповнюється?

- Звичайно, не вистачає ресурсу. У порівнянні з минулим роком, коли було військове ПДФО, різниця в надходженнях складає 700 мільйонів. Але завдяки вільним лишкам з 2023 року, наразі бюджет міста за 5 місяців виконано. Обіцяні державою 10% ПДФО на військові частини надходить, тому командування бригад на ці кошти може купувати необхідне обладнання. Звичайно, хочеться в бюджет отримати більше. Передусім стараємось підтримувати місцеві підприємства. Ось і на минулій сесії затвердили детальний план території одному з найбільших бюджетоутворюючих підприємств міста – птахофабриці, яка планує розширити потужності, створити додаткові робочі місця, відповідно, підуть і податки в місцевий бюджет. Принагідно зазначу, що завдяки цьому плану передбачено виведення з експлуатації забійного цеху, тому очисні споруди за об’їзною на Ковельській в майбутньому не будуть використовуватись, що покращить екологічну ситуацію у Володимирі. Цей цех, за прогнозами підприємства, має запрацювати у наступному році на території Оваднівської громади.

Які ще важливі рішення було прийнято на сесії?

- Вважаю, що ми прийняли стратегічне рішення щодо птахофабрики, яке дасть можливість підприємству розвиватись. Друге – ми відновили план зонування території міста, який дозволяє збудувати житло на території військового містечка № 5 (колишній танковий полк), тому що є потенційні інвестори, які підписали відповідну угоду із замовником – міністерством оборони. Орієнтовна кількість запланованого там житла – 1500 квартир.

У попередні роки біля колишнього молокозаводу було виділено земельну ділянку для будівництва житла працівникам МВС. Цей план зонування дасть можливість і їм внести належні зміни в документацію і почати будівництво – тут заплановано 657 квартир. Інвестори готові збудувати, а профільне міністерство отримає відсотки збудованого житла для виділення його своїм працівникам. Інша нерухомість буде комерційною і продаватиметься.

На сесії вкотре не підтримали продовження оренди земельної ділянки, де розміщена колишня «Пузата хата».

- Протягом двох тижнів плануємо зустріч між головами фракцій і власником цієї ділянки. На наступну сесію, думаю, знову будемо виносити це питання.

Рекрутинговий центр 14-ої ОМБр у місті буде?

- Так, уже визначено місце – на Ковельській, 10. Процес його облаштування уже розпочався.

Є рекомендації міністерства розпочати наступний навчальний рік раніше або ж прийняти рішення про навчання по суботах.

- Ще нічого не планували, оскільки треба як слід завершити цей навчальний рік. Після свята останнього дзвоника будемо збирати освітян і планувати наступний.

Як щодо облаштування парковок у місті – біля садочків, собору Різдва Христового тощо?

- Плануємо обговорити це з депутатами. Мусимо зважати на думку громадян, адже не всі позитивно ставляться до такого роду рішень. Водночас маємо забезпечити у місті порядок. Під час відряджень на сході бачив, як прифронтові громади впорядковують свої дороги, кладуть асфальт, незважаючи ні на що, покращують свій побут.

Є якійсь запити від військових зараз?

- Нещодавно ми відвезли мавіки для 100-ї і 14-ї бригад за запитом їхніх командирів. Був також запит на закупівлю РЕБів для «сотки», обіцяють нам протягом 14 днів їх забезпечити. Ще за кошти міського бюджету плануємо закупити акумулятори до мавіків і спеціальні окуляри для операторів дронів. Також представники ремонтного батальйону 100-ї висловились щодо своєї потреби у колесах до вантажних авто, спілкуюсь з керівниками найбільших наших підприємств, щоб вони по декілька коліс придбали.

У громаді мало стартувати виготовлення FPV-дронів.

- Якраз у ці дні мали їх починати збирати. Планую цього тижня відвідати наш міжшкільний ресурсний центр.

Чи цьогоріч будуть облаштовувати місце для купання на березі Луги?

- Учора КП «Полігон» наводило там порядок, обкошували територію. Мають ще повісити волейбольну сітку, фахівці обстежать дно. Рятувальників цього року не буде.

Волинь приймає евакуаційні поїзди з Харківщини. Чи є нові переселенці у нас?

- За останнім розподілом – поки ні. Ми подали інформацію про приміщення, які маємо. Це гуртожиток однієї з обласних установ. Місць небагато. Але працюємо над тим, щоб збільшити їх кількість. У гуртожитку педагогічного коледжу протікає дах, щоб його відремонтувати і тим самим збільшити можливість для розселення, ведемо перемовини з обласною військовою адміністрацією. Також далі обговорюємо можливість передачі нам гуртожитку технікуму, який понад 10 років не використовується і перебуває у занедбаному стані. Якби і там перекрити дах, теж можна було б облаштувати житло для переселенців.

Що будемо робити зі станцією переливання крові?

- У планах – переселити відділення екстреної допомоги, за рахунок чого розширимо площі для потреб первинної медицини. Оскільки поліпшилась якість послуг у хірургії та травматології і люди до них записуються в чергу на операції, плануємо додати і для цього площі. Зможемо забезпечити послугами більшу кількість мешканців, в тому числі і з інших громад нашого великого Володимирського району.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Лучан навчають як правильно сортувати сміття.

Реклама Google

Telegram Channel