Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На польському кордоні сутички між мігрантами та правоохоронцями стають все частішими

Ситуація на кордоні з Білоруссю є постійно напруженою.

Фото: CZAREK SOKOLOWSKI/ASSOCIATED PRESS/EAST NEWS.

На польському кордоні сутички між мігрантами та правоохоронцями стають все частішими

Ситуація на польсько-білоруському кордоні залишається напруженою

Не минуло й тижня після заяви прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска про можливість відкриття одного з прикордонних переходів на кордоні з Білоруссю, закритих через штучно створену російським та білоруським режимами «міграційну кризу», як очільник польського уряду був вимушений кардинально змінити свої плани. 

Про це пише Європейська правда.

Він оголосив про відновлення 200-метрової буферної зони, що знову відокремить кордон із Білоруссю від решти Польщі. Посилюватимуть на польсько-білоруському кордоні й інші безпекові заходи.

Причиною цього стало різке погіршення ситуації на кордоні з Білоруссю. А старт новій кризі дав напад мігрантів на польського прикордонника, внаслідок чого той отримав ножове поранення.

Схоже, на нинішньому етапі відносинам між країнами не судилося покращитися. Однак це також породило цілу низку дебатів у самій Польщі, включаючи громадську та політичну складову.

Напад на польського військового, який патрулював територію біля захисної огорожі на польсько-білоруському кордоні, стався 28 травня. За словами заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Чеслава Мрочека, офіцер отримав ножове поранення, коли «намагався зупинити мігрантів, які перетинали кордон».

Потерпілому одразу надали медичну допомогу. Військова швидка допомога відвезла його до сусіднього шпиталю в Гайнівці. Як повідомляється, його життю нічого не загрожує.

«Ми маємо справу з поведінкою мігрантів, які кидають каміння в польських патрулів. Кидають палаючі гілки... Ми бачимо і навіть забираємо небезпечні знаряддя, якими користуються мігранти. Це палиці з ножами на кінці, кийки з вбитими в них цвяхами», — пояснив прессекретар головкома Прикордонної служби Польщі, підполковник Анджей Йозвяк.

У зв’язку з ситуацією прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск наступного дня з’явився поблизу села Дубичі Церковні (Підляське воєводство) й акцентував увагу на рішеннях, які мають бути прийняті через ескалацію напруги та дедалі серйозніші інциденти на кордоні з Білоруссю.

Глава уряду висловив співчуття родині пораненого бійця і наголосив, що уряд зробить усе від нього залежне, щоб його близькі отримали необхідну допомогу. А також зазначив, що реакція на спроби нелегального перетину кордону має бути рішучою.

Туск повідомив, що він отримав рекомендацію від солдатських командирів «якнайшвидше відновити буферну зону в цій смузі, приблизно 200 метрів». З його слів, там, «де це необхідно з точки зору ефективної роботи служб польської держави».

Окрім того, глава Ради міністрів Польщі заявив, що у межах проведених заходів також було сказано про посилення залучення сил поліції до охорони кордону, «особливо в тих місцях, де відбуваються групові спроби прориву кордону». За словами Туска, посилення агресії на кордоні Польщі з Білоруссю є елементом дедалі досконаліших методів гібридної війни.

А тому політики мусять нагадати, що всі інциденти на кордоні — це відсіч гібридним діям, спрямованим проти Польщі та Європи з боку рф.

«Ми прийняли спільне рішення разом із військовим командуванням, що ми активізуємо всі матеріально-технічні і правові заходи, щоб ваша служба тут була безпечною з точки зору держави, максимально безпечною та ефективною, коли йдеться про мету вашої місії, яка полягає у захисті кордону», — заявив він.

Слова польського прем’єра щодо збільшення кількості військовослужбовців на кордоні підтвердили міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш і очільник Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Томаш Семоняк.

Останній підкреслив, що цими днями значно зросла кількість агресивних нападів на польських службових осіб.

І дійсно, зазначений випадок є далеко не першим подібного характеру. Схожа ситуація поблизу польсько-білоруського кордону, пов’язана з пораненням польського військового, сталася в ніч з 18 на 19 квітня. Патруль, який виконував завдання, з білоруського боку закидали камінням.

Мали місце випадки й опісля того, що відбувся 28 травня. Так, 31 травня Прикордонна служба Польщі оголосила, що 29 травня група іноземців з білоруського боку напала на польських солдатів, які охороняли кордон.

«Агресивно налаштовані іноземці, які перебували за технічним бар’єром, кілька разів атакували польські служби. Внаслідок агресивної поведінки двоє військових отримали поранення і були доставлені до шпиталю», — повідомив старший прапорщик Міхал Бура, додавши, що мігранти мали при собі небезпечні предмети та інструменти, якими кидали в солдатів.

Загалом ситуація на кордоні з Білоруссю є постійно напруженою.

За даними Підляської прикордонної служби, від початку травня було зафіксовано понад 6 тис. спроб нелегального перетину кордону, тоді як у квітні — понад 5,3 тис. Тобто динаміка схильна до зростання.

Лише за останні два дні травня понад 300 нелегальних мігрантів намагалися незаконно перетнути польсько-білоруський кордон.

А головне, їхні агресивні дії призвели до госпіталізації двох польських військовослужбовців.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Звільнена з полону поліціянтка боротиметься за свого коханого, якого «засудили» окупанти.

Реклама Google

Telegram Channel