Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Картину Івана Марчука  продали за рекордну суму

Картина Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром».

Фото із сайту life.pravda.com.ua.

Картину Івана Марчука продали за рекордну суму

Пейзаж художника «Зійшов місяць над Дніпром» пішов із молотка на київському аукціоні Goldens за 300 000 доларів (12 мільйонів гривень)

Це – рекордна ціна за роботу сучасного українського митця. «Картина Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром» була продана по останній ставці за 250,000 (загальна сума з комісією та авторським збором склала 300 000 доларів США), що встановило новий світовий рекорд із продажів творів особисто Івана Марчука на українських та світових аукціонах.

Ця сума також стала рекордною для всіх сучасних українських митців загалом на світових аукціонах», – йдеться у повідомленні.

Довідково:

«Ніде у світі немає такої гарної землі,  як тут», – наголошує геній сучасності  Іван Марчук.
«Ніде у світі немає такої гарної землі, як тут», – наголошує геній сучасності Іван Марчук.

 88-річний Іван Марчук – відомий художник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Доробок митця налічує близько 5000 творів. Він провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. У жовтні 2007 року Іван Марчук потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» (72-ге місце), який уклала британська газета «Дейлі телеграф».

Його полотно «Сад спокуси» (1996) посіло позицію № 5 рейтингу «Шість найдорожчих картин українських художників» (2022), укладеного науково-дослідницьким історичним проєктом «Локальна історія». Картина була продана у 2022 за 120 тис. доларів на аукціоні Goldens. Кошти спрямували на потреби ЗСУ.

До речі

Композиція Ольги Рапай «Арлекін та П’єро».
Композиція Ольги Рапай «Арлекін та П’єро».

 Крім того, на цьому аукціоні була встановлена друга рекордна цифра – на скульптурну композицію Ольги Рапай «Арлекін та П’єро»,  досягнувши відмітки у 35 000 доларів. 

– Ця сума перевищила не лише усі попередні продажі робіт скульпторки, а й української кераміки в цілому. Цей результат є яскравим показником підвищення інтересу до української кераміки, що набирає обертів останнім часом. Торги також велися за роботи Абрама Маневича, Ісаака Пайлеса, Андрія Коцки, Миколи Глущенка, Олексія Шовкуненка, Ірини Беклемішевої, Ференца Семана, Романа Сельського, Ладо Гудіашвілі, Опанаса Заливахи, Миколи Максименка», – зазначили в аукціонному домі.

Лія ЛІС.

Читайте також: «Колись російськомовний співак з Луцька переклав свій хіт на українську».

Реклама Google
 

Telegram Channel