Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

НЕПРАВЕДНИХ БАРИШІВ НЕ БУДЕ

Продуктова лихоманка, що недавно розгулялася на українських теренах, поволі вщухає. Ціни на хліб, макаронні вироби, борошно, крупи та цукор стабілізуються з тенденцією до зниження. І уже деякі з нас, хто, наслухавшись чуток про неминуче безхліб’я, накупив усілякого збіжжя, подумують, як без шкоди для домашнього бюджету його позбутися...

Продуктова лихоманка, що недавно розгулялася на українських теренах, поволі вщухає. Ціни на хліб, макаронні вироби, борошно, крупи та цукор стабілізуються з тенденцією до зниження. І уже деякі з нас, хто, наслухавшись чуток про неминуче безхліб’я, накупив усілякого збіжжя, подумують, як без шкоди для домашнього бюджету його позбутися. Та і ціни на борошно та вироби з нього сьогодні уже нижчі, ніж ті, що багатьма платилися у кінці червня та на початку липня. Тобто, люди зробили собі запаси, переплативши за них втридорога. Бо, скажімо, лише на борошно пшеничне вищого ґатунку в Дніпропетровській області ціни підвищувались 6 разів, ще у семи областях – по 3 рази.
І тепер наші покупці, тобто прості небагаті люди, які не змогли вчасно розібратися в хитросплетіннях спекулянтських задумів, воліли б зустрітись на вузькій стежці з тими, хто з метою власної наживи пораяв їм напередодні нового урожаю придбати пуд-другий борошна з минулорічної пшениці. Або з ділком від політики, що у будь-який спосіб лякав людей, наполягаючи на безпорадності та антинародності сьогоднішньої влади, якій, мовляв, байдуже, чи будуть громадяни з хлібом.
Не байдуже! З усією властивою йому рішучістю та, стосовно ситуації, жорсткістю запевнив на засіданні Кабінету Міністрів 23 липня Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Усіх, хто винен у штучно створеній кризовій ситуації, у безпідставному підвищенні цін на продовольчому ринку, уряд знає поіменно. І жоден з таких випадків не залишиться поза увагою, не буде спущений на „гальмах”. Тим більше, що такі махінації здійснювались з відома деяких керівників місцевої влади і регіонів, знаходили „прикриття” в правоохоронних органах, а окремі зв’язки тягнулися навіть до високих владних кабінетів. Кожен, хто намагатиметься нажити капітал на людській біді, не уникне покарання. А хліб в Україні є і буде. Як і, в кінцевому підсумку, стабільність та спокій у суспільстві.
За фактами порушення законодавства на ринку зерна лише Генеральна прокуратура уже завела 270 кримінальних справ. Та працівниками міліції за липень виявлено 212 правопорушень, за багатьма з яких уже здійснюється слідство. Вивчення джерел та наслідків штучно створеної кризової ситуації триває. І за поданнями груп відносно винних у безпідставному підвищенні цін прийматимуться додаткові суворі рішення. Бо проводиться не чергова кампанія з приводу, а наводиться порядок у життєво важливій для народу сфері.
Серйозні прорахунки, а то й недбальство у практичному забезпеченні продовольчої політики держави виявлені в діяльності Міністерства аграрної політики, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, Антимонопольного комітету, ряду обласних державних адміністрацій. Це і їхня, зокрема, провина є в тому, що десятки фірм відверто „жирували” на „хлібній” проблемі, захопивши в свої руки весь процес від придбання і переробки зерна до виготовлення хліба. І що працівники місцевої та регіональної влади, які відповідали за цю ділянку роботи, а також деяких правоохоронних органів закривали, звичайно ж, не задарма, очі на те, що майже вся торгівля зерном зосередилася в „тіні”.
На засіданні уряду прийняте рішення про звільнення з посад керівника Державного департаменту продовольства та голови Держінспекції по контролю за цінами. Порушене питання про звільнення з посад декількох голів та майже половини заступників керівників облдержадміністрацій, ряду районних. Суворо попереджені віце-прем’єр-міністр, міністр агропромислової політики України, інші високопосадовці.
Урядом здійснені також рішучі та системні кроки і щодо безпосередньої нормалізації „хлібної” ситуації, яка набула всенародного характеру. В області уже відправлено 250 тисяч тонн зернопродуктів, і ця робота буде продовжуватись. Заспокоїла людей також постійна наявність у продажу цукру, 20 тисяч тонн якого додатково виділено з Держрезерву.
За ініціативою глави Кабінету Міністрів Віктора Януковича протягом року буде сформований потрійний від нормативу запас зерна та борошна. Вперше у Держрезерв на постійне зберігання закладуть крупи.
Використовуючи економічні методи розвитку держави та регулювання ринку, уряд бачить за ними, насамперед, народ України з його клопотами та потребами. І нікому не дозволить маніпулювати ним.
Клавдія МАЛУЩЕНКО.
Telegram Channel

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

зроблено в Ideil