Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

,ХАРЧІ, ЯКІ ЛІКУЮТЬ

КВАС З ПОРІЧОК У ПЕТРУШЦІ ВІТАМІНІВ БІЛЬШЕ, НІЖ В АПЕЛЬСИНАХ

КВАС З ПОРІЧОК
Цього року в нашому краї порічки зародили непогано, а тому і ціни на них не дуже високі. Ягоди червоної смородини використовують як цінний полівітамінний продукт. Їх їдять свіжими, переробляють на варення, сироп, сік, мармелад. З них також готують квас та інші напої. Завдяки наявності в плодах великої кількості органічних кислот сік з порічок добре тамує спрагу, підвищує апетит.
Плоди червоної смородини використовують в народній медицині як потогінний, сечогінний, жарознижувальний та легко проносний засіб. Свіжий сік вживають також для збільшення виділення солей з організму і як жовчогінний, протизапальний та кровоспинний засіб. При довготерміновому вживанні допомагає при хронічних запорах.
А квас з порічок готують так: 2 літри ягід, 5 л води, 2 склянки цукру, 15—20 г дріжджів. Воду перекип’ятити разом з цукром, охолодити, додати свіжий сік червоної смородини і дріжджі, розтерті з чайною ложкою цукру. Тримати кілька днів в теплі (при температурі 25—30 градусів), розлити в пляшки, закоркувати і зберігати в холодному місці.

У ПЕТРУШЦІ ВІТАМІНІВ БІЛЬШЕ, НІЖ В АПЕЛЬСИНАХ
Петрушка дуже багата корисними для людського організму речовинами. За кількістю вітаміну С вона перемагає більшість овочів і фруктів. Наприклад, цього вітаміну в зеленому листі петрушки в п’ять разів більше, ніж у лимонах і апельсинах. У стравах використовують листову, кучеряву та кореневу петрушку в свіжому або висушеному вигляді. Особливо специфічний і приємний аромат надає супові та курячому бульйону корінь петрушки. Харчі, в яких використана петрушка, мають сечогінну дію, сприяють виведенню солей з організму. Зелень петрушки зменшує потовиділення, її вживають при захворюванні нирок, печінки, атеросклерозі та ожирінні.
Зарубіжні вчені дійшли висновку, що свіжий сік всієї рослини петрушки сприяє нормалізації функцій наднирників та щитовидної залози, зміцненню капілярів, дає позитивний ефект при порушеннях менструального циклу, простатиті, а також при неврозах різного походження.
Цю рослину з давніх-давен використовують у косметиці. Свіжі або сушені листочки чи корінці, якщо їх пожувати, усувають неприємний запах часнику або цибулі з рота.
Telegram Channel

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

зроблено в Ideil