Раніше люди ним нехтували. В основному - за різкий і специфічний запах. А даремно. Ці гриби не лише їстівні, а й мають лікувальні властивості. Після перших публікацій у пресі в народі розпочався справжній «веселковий бум»...
Раніше люди ним нехтували. В основному - за різкий і специфічний запах. А даремно. Ці гриби не лише їстівні, а й мають лікувальні властивості. Після перших публікацій у пресі в народі розпочався справжній «веселковий бум».
З появою Інтернету про лікувальні властивості веселки стали з’являтися публікації з дослідженнями науковців. Вони підтвердили, що цей гриб перешкоджає розвитку злоякісних пухлин в організмі людини. Тут основну роль відіграє масло (друга назва гриба – земляне масло), яким покрита маківка гриба. Для тих, кому цікаво, зауважимо, що веселка «вистрілює» з яйця і, на жаль, живе лише декілька годин. На нього миттю налітають всілякі мурашки та комашки і ласують маслом. За короткий час від гриба залишається щось подібне на губку (мочалку) і ніякої користі він вже не принесе. Якщо ви захотіли придбати його на базарі, то обов’язково зверніть увагу на цю деталь. Найкраще «вистріляну» веселку збирати у скляний посуд, в який потім заливають спиртогорілчаний виріб. 3-4 маківки досить на 0,5 літра горілки міцністю 40 градусів. Лікувальну властивість мають і «яйця», з яких з’являються самі гриби. Приготовлене закривають кришкою і тримають протягом місяця у темному сховищі. Утвориться рідина коричневого кольору, яку після фільтрування вживають тричі на день по чайній ложечці. Мої добрі друзі, яким цей гриб допоміг у надто скрутний час, п’ють його разом із чаєм, додаючи в окріп. А росте наше «земляне масло» практично у всіх лісах, по чагарниках і біля пеньків та повалених дерев, повідомляє грибник Валентин Люпа.