Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ЛЕОНІД НЕЙМАРК ЖИВЕ У СВОЇХ КАРТИНАХ

Волинь-нова

ЛЕОНІД НЕЙМАРК ЖИВЕ У СВОЇХ КАРТИНАХ

В обласному краєзнавчому музеї діє виставка робіт Леоніда Неймарка...

В обласному краєзнавчому музеї діє виставка робіт Леоніда Неймарка, який довгий час працював у редакції газети «Волинь-нова» художником-ретушером. Картини для організації виставки надали дружина митця Тетяна, племінник Едуард, колеги та друзі

Сергій НАУМУК


Тут вперше представлено мистецький доробок майстра пензля та матеріали із його особистого архіву. Зізнаюся, що досі уяву про творчість цієї людини складав за малюнками, розміщеними на сторінках нашої газети. Проте Неймарк — художник багатогранний. Тому його акварельні та графічні роботи із волинським і поліським краєвидами, із портретами не могли не захопити. Спогадами про творче та особисте життя Леоніда Едуардовича поділилися його колеги Олександр Нагорний, Володимир Калитенко, Феодосій Мандзюк, дружина Тетяна Неймарк (на фото), краєзнавець Вальдемар П’ясецький.
Завдяки старанням заступника директора з наукової роботи краєзнавчого музею Євгенії Ковальчук, головного хранителя цього закладу Наталії Пушкар, завідувача відділу новітньої історії Тетяни Дудар, а також завідувача Художнього музею Зої Навроцької Леонід Неймарк знову повернувся до Луцька. Його твори можуть побачити всі, хто цікавиться доробком цієї непересічної особистості, талант якої не зламав навіть ГУЛАГ. Варта уваги пропозиція директора державного архіву області Володимира Гики щодо видання альбому робіт Неймарка. Адже, як повідомив волинський дослідник-краєзнавець Вальдемар П’ясецький, кілька полотен художника знаходяться за кордоном і їх не можуть побачити волиняни. Навіть представлені на виставці роботи Леоніда Неймарка знаходяться переважно у приватних колекціях. Тому добротний альбом картин та гравюр із нарисами та спогадами про Леоніда Едуардовича став би окрасою будь-якої бібліотеки.
Telegram Channel