Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

КРАЩЕ ЛІКУВАТИСЯ ЗА МЕНШІ ГРОШІ

Завдяки швейцарцям сьогодні в області є унікальна лабораторія для новонароджених, сучасне оснащення, і медики виходжують таких дітей, яких раніше не мали змоги рятувати...

Як реалізується на Волині Швейцарсько-Українська програма поліпшення перинатальних послуг
З вікон обласної дитячої клінічної лікарні, де проходила зустріч з експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я, представниками швейцарсько-української програми “Перинатологія”, добре видно фундамент розпочатого будівництва майбутнього перинатального центру. Здається, багато хто в області уже засумнівався в ідеї генерального директора дитячого територіального медичного об’єднання Григорія Ващиліна кардинально поліпшити систему медичної допомоги майбутнім породіллям, новонародженим, для чого й задумувалось будівництво перинатального центру.
І все ж ініціатива волинських медиків викликала інтерес міжнародних центрів і програм, знайшла підтримку у Міністерстві охорони здоров’я. Як розповіла журналістам на прес-конференції заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ганна Мікульська, шість років триває плодотворна співпраця з Швейцарським центром за міжнародне здоров’я. У 1997 році було започатковано першу програму “Неонатологія”, спрямовану на поліпшення охорони здоров’я матерів і дітей, на виконання якої швейцарський уряд виділив для України 5,6 мільйона швейцарських франків.
Тепер волинські медики працюють над програмою “Перинатологія”, яка охоплює, окрім нашої, ще й Рівненську, Івано-Франківську, Донецьку області та Київ. Ця програма передбачає фінансову підтримку в розмірі 3,2 мільйона швейцарських франків.
— Торік ми отримали обладнання на 600 тисяч швейцарських франків, причому абсолютно нового, надісланого на замовлення. Сьогодні ми маємо унікальну лабораторію для новонароджених, сучасне оснащення, завдяки чому виходжуємо таких дітей, яких раніше не мали змоги рятувати. Не випадково в області смертність новонароджених за минулий рік нижча, ніж в середньому по державі, — розповідала Ганна Мікульська.
Сприяє цьому і проведення тренінгів для медичних працівників, які проводять висококваліфіковані спеціалісти з Швейцарії, Франції, Німеччини. У рамках програми “Перинатологія” в останній час пройшли тренінги з безпечного ведення пологів, штучної вентиляції легень. Мають змогу і наші фахівці стажуватися у клініках Швейцарії.
Особлива увага приділяється профілактичній роботі, формуванню здорового способу життя, запобіганню хвороб, які передаються статевим шляхом. Програма передбачає діяльність Центру планування сім’ї, який заявив про себе цікавими заходами для молоді.
З допомогою швейцарських партнерів планується створити сервісний центр для обслуговування медичного обладнання на базі дитячого територіального медичного об’єднання. А наприкінці лютого тут проходив семінар з участю міжнародних експертів, який започаткував впровадження нового проекту під назвою “Пакет основних медичних технологій”.
— Не секрет, що навіть найбагатші держави мають проблеми з фінансуванням охорони здоров’я. Тому проблема управління ресурсами у цій галузі є дуже актуальною, особливо для держав з перехідною економікою. Наша співпраця — це співпраця партнерів, а не благодійна допомога “бідним родичам”, — заявив Андрій Солодаренко, який координує Швейцарсько-Українську програму.
Як повідомив консультант ВООЗ Олег Шерешевський, в країнах з перехідною економікою до 85 відсотків коштів, виділених на охорону здоров’я, використовується нераціонально. Неефективно використовується дороговартісне медичне обладнання, яке іноді головні лікарі закуповують на власний розсуд, приміщення, людські ресурси.
— Вимога дотримуватись розроблених “протоколів лікування” не заважає працювати творчо. До того ж є можливість консультуватись з спеціалістами клінік Швейцарії. Стажування у цій країні переконало, що і у нас до медицини треба міняти підхід, — ділилась враженнями лікар-неонатолог Тетяна Загорулько.
— Фінансування програми “Перинатологія” здійснюється за підтримки Швейцарської агенції за розвиток і кооперацію. Крім того у нас працює ще й Українсько-Американський центр охорони материнства і дитинства. Словом, ми просимо від держави збудувати лише стіни перинатального центру в Луцьку. Ми самі наповнимо його й інтелектуально, і технічно. У будівництво цього центру уже вкладені значні кошти, зібрані громадою. Адже йдеться про найдорожче — здоров’я дітей і матерів, — підсумував розмову генеральний директор дитячого територіального медичного об’єднання Григорій Ващилін.
Галина СВІТЛІКОВСЬКА.
Telegram Channel